Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum sa VB
  • 28.04.2021. 10:00

Malinari: Imamo kvalitet i svetsko tržište, ali nemamo količinu?

Sporazum sa Velikom Britanijom otvorio je novu perspektivu za izvoznike, koji već posluju na tom tržištu, a koje je među najzahtevnijim. Međutim, voćari ove sezone ne strepe od cene, neizvesnost je, kažu, količina prinosa koja je svake godine sve niža.

Foto: Bigstock/Ashtray
  • 1.316
  • 208
  • 0

Polovinom maja na snagu stupa Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji, prema kome će se srpski proizvodi u Veliku Britaniju izvoziti bez carine. To je otvorilo veliku perspektivu za plasman gotovih proizvoda od maline i drugog voća, piše RTS.

Zbog vremena, kasni vegetacija u malinjacima brdsko planinskih krajeva. Voćari ove sezone ne strepe od cene, neizvesnost je, kažu, količina prinosa koja je svake godine sve niža. Radi se i na podizanju novih zasada sertifikovanih sadnica.

"To je jedna velika problematika na nivou cele Srbije - da se zameni sadni materijal, da bi smanjili površine, a povećali kvantitet. Ovde za sad imamo kvalitet, nemamo kvantitet. Imamo evropsko, svetsko tržište, nemamo količinu", kaže za Javni servis Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara Srbije.

Oslobođeni carine

Sporazum sa Velikom Britanijom otvorio je novu perspektivu za izvoznike, koji već posluju na tom tržištu, a koje je među najzahtevnijim. Pored obavezne sertifikacije, voće i voćni miksevi isključivo srpskog porekla, biće oslogođeni carine.

Do primene Sporazuma neophodno je okončanje unutrašnjih procedura strana potpisnica, a očekuje se i donošenje nove Uredbe o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. godinu, koja će biti prvi propis u Srbiji sa jasno prikazanim preferencijalnim stopama i kvotama za uvoz robe poreklom iz Ujedinjenog kraljevstva, rekla je Marica Vidanović iz Privredne komore Srbije.

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i UK potpisale su u Beogradu ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Makleod.

Garancija srpskog porekla

Pojedini izvoznici započeli su i za hologramskom zaštitom geografskog porekla, jer će se to dugoročno dodatno isplatiti.

U Čileu kineska malina, u Srbiji naša zaštićena hologramom

Kako smo ranije pisali, u ariljskom kraju uvode dodatnu zaštitu i potvrdu porekla svog voća - hologram koji garantuje kupcima na inostranom tržištu da je roba isključivo srpskog porekla, sorte vilamet i miker, i da ne postoji mogućnost nekog reeksporta iz drugih zemalja.

Potražnja za srpskim malinama vlada širom sveta, a iako je pandemija otežala i usporila kretanje ljudi, putevi hrane ne samo što nisu bili u prekidu, već je protok dodatno ubrzan.


Tagovi

Maline Dobrivoje Radović Sporazum sa Velikom Britanijom Izvoz maline Hologram


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]