Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 24.10.2017. 08:15

Malinari odustaju od polke

Malinari odustaju od sorte polka, za koju kažu da im je postala neisplativa. Na nuli su oni koji se bave organskom proizvodnjom.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 2.554
  • 177
  • 0

Prethodnih godina malina sorte polka bila je isplativa za valjevske voćare - brala se i u jesen, a cena je bila dobra. Ove godine sve je drugačije, pa malinari krče malinjake, na kojima se sada napasaju ovce.

"Ovce su opasle, čekamo da pokrčimo i preoremo, pa će zemlja biti spremna za naednu godinu. Sa polkom smo definitivno završili. Ne možemo da pariramo Vojvodini, gde ljudi beru kombajnima i oni se uklapaju u cenu od evro", kaže za RTS Predrag Savić iz Donjih Leskovica.

Komšije na nuli

Situacija je drugačija u susednom selu Sušica u domaćinstvu Rankovića, koji su i ove godine imali po desetak berača. Osim radne snage, koristili su i sistem za navodnjavanje.

"Da nismo imali vodu, ne bismo imali račun da beremo. Imamo hektar maline i po ovoj ceni se ne bi uklopili nikako, ali smo dali pod organsku i tako smo na nuli. Da je manja površina, ne bi imali račun da je beremo i da plaćamo radnike", kaže Dobrila Ranković.

Foto: Jasna Bajšanski


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Malina Polka Valjevo Dobrila Ranković Predrag Savić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃