Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine voća
  • 07.09.2017. 14:00

Mamac za azijsku vinsku mušicu

Azijska mušica ploda ima širok spektar domaćina, pa može da napadne mnoge voćne vrste. Rešenje je u postavljanju većeg broja mamaca.

Foto: MirellaST / Pixabay
  • 946
  • 66
  • 0

Porast populacije azijske vinske mušice ploda (Drosophila suzukii) prisutan je u zasadima maline i kupine. Napadnuti plodovi, u kojima se razvijaju larve ovog insekta, vrlo brzo omekšaju i trunu.

Štetu pravi neposredno pre berbe

Ova štetočina pričinjava vrlo velike štete na voću neposredno pre berbe, ali i nakon toga. Ženka oštrom legalicom (mesto za polaganje jaja) ošteti nežnu kožicu ploda i odlaže jaja neposredno ispod nje. Jedna ženka u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja. Iz njih se razviju bele larve, koje se ubušuju u plod i razaraju njegovu unutrašnjost. Takvi plodovi više nemaju tržnu vrednost.

Nema registrirovanih insekticida

Azijska mušica ploda ima širok spektar domaćina, pa može da napadne mnoge voćne vrste kao što su jagodičasto, koštičavo i jezgrasto voće, kao i vinovu lozu. Dodatni problem je u tome što štetu pravi u fazi dozrevanja plodova, pa bi insekticidi trebalo da imaju vrlo kratku karencu.

Postavite mamce

Za sada su nam dostupne samo biotehničke mere zaštite, odnosno postavljanje većeg broja mamaca, koje proizvođači mogu sami da pripreme. Na plastičnim bocama zapremine 250 ml, 500 ml ili 750 ml potrebno je izbušiti četiri simetrično smeštene rupice obima 5 mm, približno 3 cm ispod čepa. Polovinu zapremine boce potrebno je napuniti jabučnim ili vinskim sirćetom (ili njihovom kombinacijom). Osim toga, poželjno je odstraniti i uništiti sve zaražene plodove, kako štetočina ne bi završila svoj razvojni ciklus.

Autor: mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

Foto: MirellaST / Pixabay


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede