Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rejonizacija u poljoprivredi
  • 25.07.2017. 10:30

Mapa za gajenje voća

Rejonizacija u voćarstvu bi trebalo da odredi koje voće je pogodno da se sadi na određenom prostoru. Na osnovu poštovanja preporuka, biće odobravane državne subvencije.

Foto: Biljana Nenković
  • 3.363
  • 253
  • 0

Rejonizacija u voćarstvu bi trebalo da odredi koje voće je pogodno da se sadi na određenom prostoru, uzimajući u obzir geografske, klimatske i geološke karateristike. Ciljevi ove mape su ujednačen kvalitet i povećan izvoz.

Uslov za državne subvencije

To ne znači da će biti zabranjeno da se na privatnim posedima sade i druge kulture od predloženih, kaže za Novosti dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku:

"Isplata državnih podsticaja zavisiće od toga da li je voćar poštovao preporuke o sortama predviđenim za rejon u kojem podiže voćnjak. Na ovom poslu rade stručnjaci nadležnog ministarstva, kao i eksperti iz cele Srbije, pa verujem da rezultati neće izostati".

Proizvodnja voća čini 11% vrednosti poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Najviše se gaje vinova loza, šljive, maline, jabuke i višnje.

Rejonizacija je proces koji se menja

Dodaje da će ovo dovesti i do objedinjene i ujednačene ponude voća, što će omogućiti lakši izlazak na tržište. U ponudi će, osim kvaliteta, biti i kvantitet i kontinuitet.

"Rejonizacija nije proces koji će jednom biti urađen i neće se menjati. Za voćare je izuzetno važno da se prate najnoviji trendovi i da se ovaj dokument prilagođava i dopunjuje. Srbija će ovim poslom dugoročno profitirati, jer će se menjati kompletna voćarska mapa", kaže Lukić.

Foto: Biljana Nenković


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Milan Lukić Čačak Voće Državne subvencije


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.