Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje
  • 05.03.2017. 19:00

Mašinska rezidba za voćnjake preko pet hektara

Konkretna mera, koju bi trebalo da prihvati svaki voćar koji ima preko pet hektara voćnjaka, jeste - mašinska rezidba. Ona je testirana još pre 50 godina, a danas je široko prihvaćena zbog svih prednosti koje sobom nosi. Mašina namenjena ovom poslu svako stablo orezuje na isti način.

Foto: Damir Lučić
  • 3.943
  • 160
  • 0

Konkretna mera, koju bi trebalo da prihvati svaki voćar koji ima preko pet hektara voćnjaka, jeste - mašinska rezidba. Ona je testirana još pre 50 godina, a danas je široko prihvaćena zbog svih prednosti koje sobom nosi. Mašina namenjena ovom poslu svako stablo orezuje na isti način.

Mogućnosti koje nudi mašinska rezidba

  • Bočna rezidba u celosti: ovde se obavlja ujednačena bočna rezidba kod koje se može podesiti nagib rezidbe. Obično se u donjim etažama ostavlja veća širina krošnje, a u gornjim etažama manja.
  • Bočna rezidba s "prozorima": dodatno je moguće, osim opšte bočne rezidbe, ugraditi i kraće kose, koje na dva ili više mesta radi kraću rezidbu unutar krošnje i na taj način "otvara" krošnju i omogućuje bolju penetraciju svetla.
  • Bočna dvofazna rezidba: moguć je odabir, umesto jedne bočne kose, koja rešava celu dijagonalu krošnju, dve bočne kose. Tada je jedna visine cca 1,2 m, koja orezuje na veću udaljenost od donje etaže i druga dužine cca 1,5-2 m, koja orezuje na manju udaljenost (obično za gornje etaže).
  • Horizontalne kose za otvaranje "prozora": osim što kose mogu vertikalno otvarati prozore, mogu se instalirati i kose koje, kod jako rodnih voćnjaka s dugim obešenim granama, podrezuju padajuće grane kako bi se položaj tih grana popravio i grane slabog vegetativnog potencijala prikratile.
Mašina namenjena ovom poslu svako stablo orezuje na isti način.

Rezidba u optimalno vreme

Mašinskom rezidbom možemo pojedine faze rezidbe obaviti u optimalno vreme. Veoma bujan voćnjak orezuje se u kasnu zimu, odnosno rano proleće, jer se tako utiče na vegetativni porast. Jedna mašina može za 15 dana da oreže cca 30 ha - 45 ha voćnjaka. Letnja rezidba je važna za diferencijaciju naredne godine, a mašina tu operaciju odradi brzo i efekat se vidi već sledeće godine.

Rezidba pred berbu je važna za obojenost plodova. Nakon što smo odradili "zid" iz njega izlaze novi vegetativni izboji koji zasenjuju plodove. "Otvaranjem" krošnje tri nedelje pre berbe utičemo na obojenost plodova i njihovu prodajnu cenu. Rezidba vrhova se kod jako bujnih voćnjaka radi što kasnije.

Nakon mašinske rezidbe

Mašina orezuje grane koje ulaze u međuredni pojas, tako da je potrebno naknadno ručno orezati grane koje idu u smeru reda i prorediti ih. Za očekivati je bolji kvalitet ploda, ali i nešto više krvave vaši. Ukoliko se orezuje u kasno proleće, plodovi mogu da budu nešto sitniji.

Foto: Damir Lučić


Autor

Damir Lučić

Više [+]

Damir Lučić, voćar i diplomirani agronom, bavi se analizama efikasnosti voćarstva te savetovanjem voćara. Piše za brojne stručne časopise, a čest je saradnik i emisija o poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u