Konkretna mera, koju bi trebalo da prihvati svaki voćar koji ima preko pet hektara voćnjaka, jeste - mašinska rezidba. Ona je testirana još pre 50 godina, a danas je široko prihvaćena zbog svih prednosti koje sobom nosi. Mašina namenjena ovom poslu svako stablo orezuje na isti način.
Konkretna mera, koju bi trebalo da prihvati svaki voćar koji ima preko pet hektara voćnjaka, jeste - mašinska rezidba. Ona je testirana još pre 50 godina, a danas je široko prihvaćena zbog svih prednosti koje sobom nosi. Mašina namenjena ovom poslu svako stablo orezuje na isti način.
Mašinskom rezidbom možemo pojedine faze rezidbe obaviti u optimalno vreme. Veoma bujan voćnjak orezuje se u kasnu zimu, odnosno rano proleće, jer se tako utiče na vegetativni porast. Jedna mašina može za 15 dana da oreže cca 30 ha - 45 ha voćnjaka. Letnja rezidba je važna za diferencijaciju naredne godine, a mašina tu operaciju odradi brzo i efekat se vidi već sledeće godine.
Rezidba pred berbu je važna za obojenost plodova. Nakon što smo odradili "zid" iz njega izlaze novi vegetativni izboji koji zasenjuju plodove. "Otvaranjem" krošnje tri nedelje pre berbe utičemo na obojenost plodova i njihovu prodajnu cenu. Rezidba vrhova se kod jako bujnih voćnjaka radi što kasnije.
Mašina orezuje grane koje ulaze u međuredni pojas, tako da je potrebno naknadno ručno orezati grane koje idu u smeru reda i prorediti ih. Za očekivati je bolji kvalitet ploda, ali i nešto više krvave vaši. Ukoliko se orezuje u kasno proleće, plodovi mogu da budu nešto sitniji.
Foto: Damir Lučić
Autor