Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi na selu
  • 22.10.2017. 11:00

Master studenti gaje voće i prave vino

Žalbe da mladi neće da rade na selu ne odnose se na braću Đorđević iz Plaskovca kod Topole. Naprotiv, ne samo da rade, već su i uspešni studenti. Čim napuste amfiteatar odlaze u voćnjak u kome uvek ima posla.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.164
  • 214
  • 0

Nenad i Aleksandar Đorđević s ponosom pokazuju u Topoli svoje vino iz porodičnog podruma, hvale voće iz svojih voćnjaka i prave planove šta će dalje u životu. Nije im lako. Obojica su uspešni studenti, jedan na masteru mašinstva, a drugi na završnoj godini ekonomije. Ostati na selu ili otići. Imaju dilemu, jer podjednako vole zanimanja koja su odabrali, ali vole i selo.

Fakultet im nikada nije bio izgovor da ne rade na porodičnom imanju. Kažu da od kad znaju za sebe rade sve poljoprivredne poslove. Pomaganje roditeljima oduvek se podrazumevalo i ne pada im teško, čak ni onda kada su krenuli u akademske vode.

Od ponedeljka do petka amfiteatar - vikednom voćnjak

Naprotiv, dodaju, vole svoje voćnjake i vino koje prave i s ponosom ih već pet godina izlažu na jednoj od najposećenijih vinskih manifestacija u Topoli - Oplenačkoj berbi.

Od ponedeljka do petka mlađi Đorđevići uče. Nenad je ovih dana počeo drugu godinu master studija na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu. Kad uoči vikenda napusti amfiteatar i odloži literaturu, pravac ga vodi u Plaskovce. U idiličnom selu nadomak Topole i najpoznatijem voćarskom kraju, čeka ga šest hektara zemlje. Na njoj on i brat Aleksandar, student završne na Ekonomskom fakultetu, gaje jabuke, breskve, šljive, višnje i grožđe.

Školuju se i rade na selu - Sofija, Aleksandar i Nenad

"Čim završimo obaveze oko fakulteta, pomažemo roditeljima.Tako je otkad znamo za sebe i normalno nam je da budemo odgovorni prema domaćinstvu i imanju naših roditelja. Od toga živimo, tako da nema mesta razmišljanju da li to volimo ili ne. A mi to i volimo. Fakulteti su bili naš izbor u kome su nas roditelji podržali i došli smo do kraja. Ako se uskoro ne zaposlim u struci, onda ću se potpuno posvetiti voćarstvu i proizvodnji vina", kaže uvek nasmejan, raspoložen i od starijeg brata pričljiviji, Nenad Đorđević.

Ima 25 godina i ne krije da bi voleo da radi u svojoj struci i da se bavi zanimanjem za koje uči već šestu godinu.

"A, voleo bih i da ostanem na selu. Neodlučan sam. I jedno i drugo bi mi odgovaralo. Ali, videćemo šta će biti. Sad razmišljam o drugoj godini master studija i kakvo će biti vino biti od ovogodišnje berbe. Još je u vrenju. Godina je bila dobra za grožđe", dodaje Nenad.

Zajedno u klupi i za tezgom

Nenad je deo štanda ustupio svojoj devojci Sofiji Petrović iz Trnave, čija se porodica bavi pčelarstvom. I ona je na master studijama mašinstva. Zajedno sede u klupi na fakultetu, ali zajedno i izlažu i prodaju ono što sa roditeljima na imanju stvaraju. Njen otac pčelari, a ona odrađuje deo oko ceđenja meda i pakovanja u tegle. Na pitanje da li će udružiti medi i vino, kažu da je još rano o tome pričati. Za sad dele klupu na fakultetu i štand u Topoli.

Sofija i Nenad zajedno prodaju med i vino

Biti ekonomista il sam ekonomisati?

Nenadovog brata Aleksandra deli još samo nekoliko ispita od diplome na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu. Uz to još i radi. I on čim završi sve obaveze zajedno sa Nenadom putuje u Plaskovac. Posla uvek ima. Kad uzme diplomu u ruke, videće šta će dalje.

"Da li ću raditi kao ekonomista ili ekonomisati na svom imanju zavisi od mnogo toga. Situacija je varljiva i na jednoj i na drugoj strani", kaže Aleksandar.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Mladi na selu Master studenti Mašinski fakultet Kragujevac Ekonomski fakultet Nenad Đorđević Plaskovac Topola Voćnjaci Vino Grožđe Jabuke


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!