Pretraživanje tekstova
U pohodu na slatke plodove u Zabiokovlju uništeno je više od pedeset stabala starih od četiri do osam godina, a vlasnik sumnja da su se mrkom medvedu u gozbi pridružile i divlje svinje.
Umesto vlasnika, trešnje na lokalitetu Moćni Doci u Žeževici u Hrvatskoj - obrao je medved! U pohodu na slatke plodove uništeno je više od pedeset stabala starih od četiri do osam godina, a vlasnik sumnja da su se gozbi pridružile i divlje svinje. Procenjena šteta je i do nekoliko desetina hiljada kuna.
"Kada sam tog jutra došao u voćnjak, nisam verovao svojim očima. Na sve strane razbacane slomljene grane i izgaženi slatki plodovi, kojima se bome dobrano osladio", rekao je vlasnik voćnjaka Marko Kalajžić za slobodnudalmaciju.
Prema procenama tamošnjeg lovačkog udruženja, reč je definitivno o medvedu, ali i o divljim svinjama, koji su zajedničkim snagama uništili ovogodišnji rod trešanja. Pretpostavlja se da se radi o kapitalnom grlu mrkog medveda, jer su se polomljene grane nalazile na visini od 2,80 do 3,50 metra. Medved se, smatraju, najverovatnije spustio sa obližnjeg Biokova.
Medved u Zabiokovlju nije redak slučaj, dodaju, a u potrazi za hranom i mirom dolaze i iz Bosne i Hercegovine. Koliko ih ima, zasad nije poznato.
Foto: ovbelov / Bigstock
Autorka
Više [+]
Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a... Više [+]
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a potom cvast sa dosta belih cvetova. Međutim, postoje i generativni pupoljci, iz kojih se razvija cvet, a potom plod i ovi pupoljci su krupniji, okruglastog oblika. Inače, ovo je važno za raspoznavanje pupoljaka, koji nam umnogome olakšavaju rezidbu. Plod aronije sadrži 10 do 13 % fruktoznog šećera, do 1,5 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, vitamina C 2g do 3 g u sto grama ploda, citrina ili vitamina P (2 mg %), karotin, vitamin E, kompleks vitamina B, mineralne materije, amigdalin, kumarin, rutin, sorbit i druge značajne materije za ljudski organizam. Nastavak sledi. Stanko Nekić.