Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakterijska đubriva
  • 14.08.2018. 14:15

Mikrobiološka đubriva važna za ishranu voća

Mikrobiološka ili bakterijska đubriva imaju pozitivnu ulogu u ishrani voćarskih kultura, a samim tim u dobijanju zdravijeg i bezbednijeg ploda.

Foto: Bigstockphoto/pasiphae
  • 2.203
  • 144
  • 0

Mikrobiološka ili bakterijska đubriva sve više se primenjuju u voćarskoj proizvodnji. Ona predstavljaju čistu kulturu određenih gajenih sojeva mikroorganizama na hranljivoj podlozi. Njihov uticaj može da se ispolji na više načina:

  • umanjuju mogućnost pojave asfikcije korena - smanjenju koncetracije CO2 u zemljištu;
  • pomažu ubrazavanje procesa pretvaranja organske materije u mineralne pristupačne forme pogodne za ishranu voćaka;
  • poboljšavaju snabdevanje voćaka azotom i
  • poboljšavaju oslobađanje elemenata iz teško pristupačnih formi, pretvarajući ih u jedinjenja koja voćka lako usvaja i koristi.

Mikrobiološka đubriva za zdravo voće

Preparati mikrobioloških đubriva koriste se u raznim oblicima, zavisno od vrste i načina primene đubrenja. Tako postoje tečna đubriva, suva (u prahu ), vlažna, zamrznuta (granulirana) i dr. U proizvodnji se najviše koriste: azotofiksatori, fosfobakterin, mikorizin, humiforini i silikobakterin.

"Primenom azotofiksatora povećava se količina azota u zemljištu. Oni sadrže aktivne vrste simbioznih i slobodnih azotofiksatora i azotofiksirajućih algi. Najviše se koriste vlažne forme đubriva sa tresetom kao nosačem i tečne forme, a najviše primene imaju u rasadničkoj proizvodnji. Fosfobakterin se priprema od čiste kulture bakterija, koje mineralizuju organska jedinjenja sa fosforom. Primenjuju se na zemljištima bogatom fosforom. Mikorizin sadrži mikorozne gljive i koristi se za inokulaciju korena sadnice pred sadnju. Mikorizne gljive pomažu apsorciju hranljivih elemenata i vode iz zemljišta. Humiforin ubrazava proces mineralizacije organskih materija. Unosi se u zemljište sa stajnjakom. Silikobakterin je mikrobiološko đubrivo koje pomaže oslobađanje kalijuma iz alumosilikata pomoću mikroorganizama koji proizvode veće količine ugljene kiseline čime rastvaraju alumosilikate i druge minerale kalijuma", objašnjava savetodavac iz voćarstva i vinogradarstva Aleksandar Mitić.

Pomenuta mikrobiološka đubriva imaju pozitivnu ulogu u ishrani voćarskih kultura, a samim tim u dobijanju zdravijeg i bezbednijeg ploda.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Voće Mikrobiološka đubriva Bakterijska đubriva Aleksandar Mitić Azotofiksatori Fosfobakterin Mikorizin Humiforini Silikobakterin


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.