Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propadanje jabuka
  • 25.03.2021. 07:30

Misteriozno odumiru stabla jabuka u Americi - još uvek se ne zna uzrok

Brzo propadanje jabuka tajanstvena je bolest koja već godinama pogađa stabla ove voćne vrste u Americi. Naučnici još uvek istražuju zašto se javlja.

Foto: Bigstock/ahavelaar
  • 159
  • 76
  • 0

"Jabuke su bile rodne, listovi zeleni, a onda je od jula celo drvo krenulo da suši", opisala je za modern farmer svoje voćke Sara Lot Zoc iz Pensilvanije.

Pomoć je potražila u "Penn State" Centru koji se bavi istraživanjem voća, a njihov fitopatolog, Kari Peter utvrdila je da su stabla pogođena misterioznim sindromom koji se naziva "brzo propadanje jabuka" (Rapid Apple Decline) ili "naglo propadanje jabuka" (Sudden Apple Decline).

Bolest počinje na jednoj grani gde rastu manji listovi, uvijaju se i dobijaju žutu ili crvenkastu boju, a za nekoliko nedelja stablo je mrtvo. Međutim, tu nije kraj, jer i susedna često počnu da pokazuju iste simptome, još su 2019. upozoravali na portalu Science Alert

"Drveće na počeku sezone izgleda zdravo, krajem jula ili početkom avgusta doživi pun rod, a zatim odumire", pojašnjava Peter koja se udružila sa Ministarstvom poljoprivrede u Pensilvaniji kako bi utvrdili tačan uzrok propadanja.

Pretežno utiče na mlada stabla

Kaže, uobičajene razloge zbog kojih se stabla inače suše, poput truljenja korena, plamenjače, virusa, gljivičnih oboljenja ili mraza, nisu mogli da povežu sa simptomima nove bolesti koja je na tom području identifikovana još 2013. godine, a još uvek se o njoj ne zna mnogo.

Dakle, širom Severne Amerike voćari i dalje ne znaju tačan razlog zbog kog dolazi do propadanja zasada jabuka, a navodno je u Severnoj Karolini pogođeno 80 odsto voćnjaka.

Međutim, stručnjaci su utvrdili da bolest najčešće pogađa mesta gde su stabla gusto raspoređena pa da pretežno utiče na mlada, kalemljenja na podlogu M9, koja je kako tvrdi Peter, oduvek popularna.

Odgovor se krije u korenskom sistemu?

Ali, kada je u pitanju nastanak bolesti, mišljenja naučnika su podeljena. Jedni veruju da je reč o nepoznatom virusu, dok drugi sumnjaju da su za to krive klimatske promene.

"Toliko je varijabli i teško ih je odrediti", kaže Avas Kan, profesor fitopatologije, biologije i mikrobiologije na Univerzitetu Kornel, misleći na insekticide, đubrenje, navodnjavanje, vremenske uslove, razlike u zemljištu, metode kalemljenja, izvor matičnih podloga i uzročnike bolesti koji mogu da doprinesu propadanju.

Ovaj naučnik takođe je utvrdio da su mlada stabla sorte "Honeycrisp" kalemljenja na podlogu M9, uvela. Rezultate istraživanja koje uključuje mikrobiološku i analizu zemljišta, posmatranje spoljnih i unutrašnjih faktora poslao Marku Fuču, virusologu iz Kornela. Ali, nisu pronašli nijedan trag koji upućuje da problem leži u zemljištu, gljivicama, bakterijama ili virusima. Međutim, primetili su slabiji korenov sistem.

Kako sprečiti fiziološke bolesti jabuke

Kan sumnja da se odgovor krije upravo u tome, a za planiranu studiju koja treba da istražiti ovu misteriju dobili su 299.000 dolara od Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu. Njeno predviđeno trajanje je tri godine, a proučavaće složenu dinamiku korenskog sistema i istraživati ponašanje virusa u komercijalnim voćnjacima.


Tagovi

Amerika Propadanje jabuka Misteriozna bolest Sušenje stabala


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao