Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuke
  • 07.11.2016. 18:00

Moderna tehnologija u voćnjaku-siguran prinos

Zasad jabuke prostire se na povrišini od 11 hektara, a karakteriše ga moderna tehnologija kao i činjenica da su u proizvodnji prisutne samo dve sorte Greni smit i Zlatni delišes. ODluka za dve sorte je zapravo potreba da se obezbede određene količine za kupca u inostrastvu.

  • 1.487
  • 52
  • 0

Jedan od modernijih zasada jabuke u Srbiji, postoji i u Srbobranu. Prostire se na povrišini od 11 hektara, a karakteriše ga moderna tehnologija kao i činjenica da su u proizvodnji prisutne samo dve sorte Greni smit i Zlatni delišes. O proizvodnji u ovom voćnjaku brine se poljoprivredni proizvođač Relja Kurjački jedan od vlasnika zasada.

Savremen voćnjak gustog sklopa

Svojevremenu odluku o podizanju voćnjaka Relja Kurjački poduprela je činjenica da ako se diverzifikuje poljoprivredna proizvodnja, sigurnost ostvarivanja proifita je veća. Voćnjak, objašnjava Relja Kurjački, jeste zasad gustog sklopa. Međuredno rastojanje je 3,5 metara a u redu 80 centimetra što čini sklop od oko 3.600 biljaka po hektaru.

U celom voćnjaku postavljen je sistem za navodnjavanje kao i antifrost sistem koji ima ulogu da spreči negativan uticaj na stabla kasnih prolećnih mrazeva, ali i da osveži biljke u toplim letnjim danima. Zasad je podignut 2014. godine, te se voćnjak sada nalazi u drugoj odnosno trećoj godini. Prilikom podizanja zasada Kurjački se opredelio za sadnju jednogodišnjih sadnica a ne popularnih knip.

Prednost data jednogodišnjim u odnosu na knip sadnice

Razlog za odabir jednogodišnjih sadnica je bila manja cena ali i mišljenje ovog proizvođača da knip sadnice ne mogu u prvoj godini da iznesu rod koji im je predodređen, to jest da ishrane sve te grane i plodove. Iako bi knip sadnice obezbedile sigurniji profit koji bi ujedno brže bio i ostvaren Relja objašnjava da je niža cena jednogodišnjih sadnjica u odnosu na ceni knip sadnica opravdala njihovu sadnju i nadomestila profit koji bi doneo raniji rod jabuke.

Antifrost sistem je opravdana investicija

Sredstva za sadnice su iz sopstvenih izvora ali od Pokrajinskog sekretarijata za poljopriredu je u vidu subvencija stigla pomoć za postavljanje sistema kap-po-kap i protivgradne mreže. Sistem za navodnjavanje neizbežan je u ovakvom voćnjaku. U toku vegetacije zaliva se dva do tri puta nedeljno, a značajnu ulogu u voćnjaku ima i antifrost sistem u koji je ovaj proizvođač investirao.

U domaćim voćnjacima antifrost sistemi nisu zastupjeni, a razlog za to je činjenica da jabuka retko smrzava. Ipak dogode se kasni prolećni mrazevi i tada se gotovo u potpunosti isplati investiranje u antifrost sistem. Pogotovo se ovakav sistem isplati kada se mraz javlja na širem području jer po pravilu jabuka u takvoj godini ima veću cenu.

Razlog za sadnju samo dve sorte jabuke kako objašnjava Relja je potpuno opravdan, ako želite prodaju na inostranom tržištu kada je bitno obezbediti određene količine kako bi se zadovoljio kupac.

O tome koliki je postignut rod i kakava kvalitet jabuke u ovoj godini, kao i budućim planovima proširenja voćnjaka ali i o tome na koji način funkcioniše antifrost sistem pogledajte u video prilogu.


Tagovi

Voćnjak Jabuke Greni smit Zlatni delišes Antifrost sistem Kap-po-kap Relja Kurjački


Partner