Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 15.02.2016. 15:30

Modernizacija Poljoprivredne škole

Učenici poljoprivredne škole u Rumi podižu moderan zasad voća. Ovih dana postavljaju protivgradnu mrežu.

  • 301
  • 79
  • 0

SPPŠ "Stevan Petrović Brile" iz Rume je škola koja se već godinama unazad modernizuje i nastoji da pored teoretskog znanja svojim učenicima omogući i vrhunske uslove za praktičnu nastavu.

Podižu se protivgradni stubovi

Ove sedmice u voćnjaku rumske poljoprivredne škole počelo je podizanje protivgradnih stubova, a radove izvode upravo učenici ove škole, što je jedan od načina sticanja praktičnih znanja i veština, smatra direktor ove obrazovne ustanove Milan Pupovac.

Milan Pupovac
Milan Pupovac, direktor škole

"Na površini od pola hektara podigli smo stubove i postavili ankere, a za dan ili dva, kad vreme dozvoli, stavićemo na vrhove "kape" i provući sajle kako bi se učvrstili stubovi. Ceo posao rade naši đaci i to nam je i bio cilj da učenike upoznamo sa celim procesom, kako od jedne prazne ledine doći do modernog voćnjaka, da ta znanja sutra primene u svojim gazdinstvima", rekao je direktor Pupovac.

Rad za budućnost

Miroslav Vuletić
Miroslav Vuletić, učenik

Učenici ove rumske škole kažu da praktična nastava ima veliki značaj u njihobom školovanju. Pored teorije veoma važan je i praktični rad, kaže Miroslav Vuletić. "Moderno voćarstvo se ne može zamisliti bez protivgradnih mreža, pa je njihovo postavljanje dobra prilika i za nas da taj posoao naučimo i kasnije možda primenimo i u svom gazdinstvu", kaže za naš portal Vuletić. Njegovo mišljenje deli i Miroslav Vukašinović. "Ovo je još jedan način da iz ove škole izađemo kompletno obučeni za proizvodnju. Voćarstvo u Sremu može biti veoma profitabilno jer smo pogodan kraj za sve voćne vrste, a kada znamo kada i šta treba da radimo, uspeha mora biti".

Od Pokrajinskog sekretarijata dobili pola miliona dinara

Miroslav Vukašinović
Miroslav Vukašinović, učenik

Za podizanje protivgradnih stubova SPPŠ "Stevan Petrović Brile" je od Pokrajinskog sekretarijata dobila pola miliona dinara, dok je škola učestvovala sa 100.000 dinara. Direktor Pupovac napominje da je ovo samo prva faza u podizanju savremenog voćnjaka. "Krajem februara ide novi konkurs za postavljanje same protivgradne mreže i žice za voće. Na taj konkurs ćemo se takođe prijaviti i zatim kompletirati jedan moderan voćnjak u kome ćemo zasaditi 19 redova jabuka. Namerno smo tri reda jabuka ostavili bez protivgradne mreže, pa će u slučaju vremenskih nepogoda, poput grada, naši đaci videti i porediti kolika je šteta na kom zasadu", izjavio je Pupovac i dodao da je od zajedničkim sredstvima resornog Sekretarijata (360.000) i škole (120.000 dinara) kupljena i labarotorijska oprema za ispitivanje zemljišta.

Uskoro bi u Poljoprivrednoj školi trebala da počne izgradnja Kabineta za veterinu i stočarstvo, površine 450 metara kvadratnih. Taj projekat vredan oko 22,5 miliona dinara zajednički finansiraju Opština Ruma (7,2 miliona), Pokrajina (13 miliona), dok će ostatak sredstava obezbediti sama škola.


Tagovi

Modernizacija Protivgradna mreža. Skola Učenicvi Voćarstvo Zasad Jabuke Opštine Ruma Pokrajina Kabinet


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.