Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta u voćnjacima
  • 13.05.2019. 20:00

Mraz, oluja i grad pogodili voćnjake i vinograde zapadne Evrope

Mraz u Švajcarskoj pogodio je vinograde, a u središnjoj Poljskoj voćnjake. U Španiji su gubici od oluje i grada doveli do štete procenjene na 22 miliona evra.

Foto: Depositphotos/VladK213
  • 299
  • 35
  • 0

Loše vremenske prilike ovog maja su pogodile mnoge zapadne evropske zemlje, posebno voćare i vinogradare. 

Švajcarska beleži noćne mrazeve što je pojava koja u ovo doba godine nije zabeležena poslednjih 70 godina! Temperatura u Ženevi je ovoga vikenda dostigla -3,2°C. Najviše su pogođeni vinogradi u kojima su vinogradari palili vatru kako bi ih zaštitili od mraza. Jagode su ipak pošteđene mraza zahvaljujući plastenicima i tunelima. 

U središnjoj Poljskoj je temperatura išla još niže, do -6°C, piše Freshplaza. Najviše je oštetio voćnjake jabuka i krušaka, a ukupna šteta se treba tek utvrditi. Tako je za izvoznu poljsku kompaniju Fruit-Group vreme proteklih nekoliko dana bilo noćna mora. Pre nekoliko nedelja prvi put ih je pogodio mraz, ali tada nije bilo toliko štete kao proteklih dana koji je doveo do stvarnih posledica za voćare. 

U voćnjacima koriste mašine koje zagrevaju zemljište i drveće pa se nadaju da će ipak izbeći velike štete od smrzavanja. Međutim, sigurno će doći do štete na kruškama, jabukama, trešnjama i šljivama. 

Loše vreme nisu izbegli ni Španci. Naime, gubici od oluje i grada koji su se dogodili krajem aprila i početkom maja u provinciji Badajoz procenjeni su na 22 miliona evra. Procena je da je grad u aprilu oštetio oko 10.000 hektara useva u Extremaduri, a najviše je pogođeno voće na 8.000 hektara, navodi Hoy.es.  

Neki od poljoprivrednika misle kako je 80 do 90% njihove proizvodnje izgubljeno. Zabeležena je i sve veća potražnja za polisama osiguranja voćnjaka, i to za 15 odsto. 


Tagovi

Šteta u voćnjacima Mraz Vinogradi Grad Voćnjaci


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.