Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobično
  • 03.08.2022. 10:30
  • Šumadijski okrug, Banja, Aranđelovac

Na istom stablu rodila i šljiva i kajsija - kako je to moguće?

Ja ipak više volim kajsije, a brat šljive, uglavnom na tom stablu biće plodova za obojicu, priča Đorđe Šećević iz sela Banja kod Aranđelovca.

Foto: Toppress
  • 346
  • 15
  • 0

Na jednom imanju u selu Banja nadomak Aranđelovca kajsija se gaji godinama, ali ove godine braća Šećević uočila su sasvim neobičnu i reklo bi se retku pojavu. Na jednom stablu kajsije rodila je i šljiva, pa tako ovi dečaci šaljivo kažu - to je super, odemo po kajsije, a donesemo i šljive, prenosi Toppress.

"Volim da odem u voćnjak i da berem plodove tako je najukusnije jer deda ne prska pa mogu da jedem čim uberem. Brao sam kajsije skoro svakoga dana, a onda sam jednom prilikom sa bratom Nikolom video i šljivu na tom stablu. Bilo nam je jako čudno kako je to moguće, ali deda Miroslav nam je rekao da je to najverovatnije zbog kalemljenja. Ja ipak više volim kajsije, a brat šljive, uglavnom na tom stablu biće plodova za obojicu", priča Đorđe.

Posledica kalemljenja

Inače na ovom porodičnom imanju uspeva razno voće tipično za ove prostore, ali ovakva pojava kod njih prvi put je uočena. I baš kao što je rekao deda Miroslav ovakva situacija je posledica kalemljenja i vrlo retko se dešava a stručnjaci iz oblasti voćarstva imaju i stručno objašnjenje za to.

"Dešava se to kod podloga na koje se mogu kalemiti različite voćne vrste pa tako može doći do slučajnog rađanja dve voćne vrste na istom stablu ali se to može i namerno kalemljenjem uraditi", objašnjava profesor Ivan Glišić sa Agronomskog fakulteta u Čačku za ovaj medij.

Dodaje da je eksperiment sproveo u delo i na svom imanju gde je kalemljenjem dobio stablo jabuke na kom ima crvene, žute i zelene jabuke poznatih sorti, ajdared, zlatni delišes i greni smit.

Ipak prema njegovim rečima ovakvi primeri su mogući samo kao hobi varijanta, u komercijalnom voćarstvu nema značaja.

Nije neobično za kajsiju

Poznati kalemar iz Vinče Verko Kačarević dodaje da se ovakvi slučajevi u voćarstvu mogu desiti i to naročito na kajsiji.

"Postoje dva načina proizvodnje sadnog materijala kajsije, kalemljenjem direktno na dženariku ili kalemljenjem na posrednika gde imamo dženariku, šljivu i kajsiju. Zbog bolesti apopleksija preporuka je da se podizanje novih zasada kajsije vrši preko posrednika, odnosno da se na dženariku kalemi šljiva uglavnom stenlej ili čačanska lepotica.

Na sadnicu šljive koja je nakalemljena na dženarici na visini od 70-90 centimetara od zemlje kalemi se kajsija u avgustu mesecu. Stavlja se četiri pupoljka kajsije iz kojih će izrasti ramene grane. Koren je od dženarike, stablo od šljive a kruna od kajsije. Dešava se da od četiri okalemljena pupoljka kajsije krene jedan ili dva od kajsije, a jedan ili dva od šljive, trebalo bi da ih proizvođači uklone ali bude im žao, pa onda to ostane kao atrakcija", kaže za TopPres Kačarević.


Tagovi

Kalemljenje Rod kajsije Rod šljive Verko Kačarević Ivan Glišić Đorđe Šećević


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...