Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak
  • 19.07.2022. 13:30

Na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora lokacije za podizanje voćnjaka?

Zasad voćaka može se podići na terenu koji je ranije bio obrađivan i na njemu su se uzgajale ratarske ili voćarske kulture kao i na terenu koji nije bio obrađivan, kao što su šuma, šikara, livada ili pašnjak.

Foto: Depositphotos_166952138_XL
  • 311
  • 83
  • 0

Obzirom da se bliži vreme sadnje voća veoma je bitno izvršiti odabir prave lokacije za višegodišnji zasad. Položaj se bira samo jedanput pre sadnje voća i to je veoma složen i odgovoran posao. Prilikom odabira lokacije, moraju se uzeti svi činioci koji utiču na voćarsku proizvodnju.

Kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Požarevac Milena Zafirović Stojanović ,od velike je važnosti posmatrati kako ekološke (mikroklimatske), tako i organizaciono - ekonomske aspekte. Zato je potrebno širu okolinu budućeg područja s obzirom na važnije klimatske činioce kao što su reljef, nagib, ekspoziciju i izloženost vetrovima dobro istražiti i poznavati.

"Promašaji pri izboru lokacije sa klimatskog aspekta, teško se mogu popravljati u već podignutom voćnjaku", kaže Zafirović Stpjanović.

Klimatski uslovi

Kako savetodavac navodi, od klimatskih uslova najznačajnije je analizirati temperaturne uslove (ukupna suma temperatura u toku godine, minimalne i maksimalne temperature, pojava i učestalost prolećnih i jesenjih mrazeva), padavine (na osnovu količine i rasporeda padavina po mesecima će zavisiti i planiranje navodnjavanja zasada), kretanje vazdušnih masa (pojava jakih vetrova i njihova učestalost), gradobitnost područja i zagađenost vazduha.

"Takođe je jako bitno izvršiti i uvid u zastupljenost i zastupljenost voćnih kultura u neposrednoj blizini na kojoj se želi zasnovati voćarska proizvodnja", kaže stručnjak.

Kako posaditi voćke - od pripreme zemlje do zaštite sadnice

"Izboru zemljišta takođe treba posvetiti pažnju u smislu da treba istražiti fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta, postojanje podžemnih voda, mogućnost zadržavanja nadzemnih voda na površini i drugih važnih činilaca. Zemljište je potrebno pažljivo pripremiti kako bi se posađene voćke pravilno razvijale, redovno rađale i duže živele", kaže ona i dodaje da se priprema zemljišta sastoji od čišćenja terena, ravnanja terena, melioracije i rigolovanje terena.

Izbegavati parcele na kojima se i prethodno uzgajalo voće

Zasad voćaka može se podići na terenu koji je ranije bio obrađivan i na njemu su se uzgajale ratarske ili voćarske kulture kao i na terenu koji nije bio obrađivan, kao što su šuma, šikara, livada ili pašnjak. Mnogo bolje je kada se zasad zasniva na parceli na kojoj se prethodno uzgajala neka leguminoza.

"Najlošiji izbor jesu parcele na kojoj se prethodno uzgajala neka voćna vrsta. To zemljište se najpre mora koristiti za gajenje nekih drugih kultura i to duže vreme kako bi se zemljište odmorilo", kaže savetodavac i dodaje da je zemljište koje je ranije bilo pod šumom ili šikarom potrebno iskrčiti od svog drveća i nastojati odstraniti što više korenja koje ako ostane u zemljištu predstavlja izvor truljenja, što može zaraziti koren novoposađene voćke.

Ako na terenu postoje veće neravnine, depresije i izbočine, potrebno ih je pre dubokog oranja izravnati, posebno zbog normalnog oticanja suvišne vode.

Treba obratiti pažnju i na ekspoziciju terena, koa veoma važnom faktoru. Južne strane su izložene jačim zagrevanjima, što ima za posledicu ranije kretanje vegetacije i češću pojavu oštećenja od poznih prolećnih mrazeva, a u toku vegetacije je izražen deficit vlage. Severni položaji su najhladniji, najslabije osvetljeni i vlažni.

U obzir uzeti i ekonomske uslove

Pri oceni ekonomskih uslova, značajni su tržište, komunikacije, radna snaga i tradicija.

"Voće je roba koja zahteva odgovarajuće tržište za svoj plasman, pa proizvodnju treba prilagoditi kupcima. Treba imati u vidu i udaljenost tržišta, zbog troškova transporta i osetljivosti nekih voćnih vrsta na transport", kaže ona i dodaje da je putna mreža koja povezuje voćnjak i tržište značajan faktor u planiranju ove proizvodnje.

Posebno su kritični periodi zimske rezidbe i berbe. Zbog toga pri oceni strukture i obima buduće proizvodnje treba imati u vidu i mogućnost angažovanja radne snage.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Podizanje voćnjaka Odabir lokacije Milena Zafrović Stojanović Sanja voća


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta