Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turske trešnje
  • 21.06.2018. 20:15

Najgora sezona trešanja u poslednjih 20 godina?

Trešnje su u Turskoj rano u sezoni prodavane za oko 4 USD po kilogramu (oko 400 RSD), a sada je cena niža od 0,65 USD po kilogramu (oko 66 RSD).

Foto: Pixabay/bernswaelz
  • 470
  • 32
  • 0

Trešnje iz okruga Ajdin, na jugozapadu Turske, poznate su po vrhunskom kvalitetu i izvoze se u mnoge zemlje. Međutim, uzgajivači na tom području tvrde da je ova sezona najgora u poslednjih 20 godina.

Trešnje su rano u sezoni prodavane za oko 4 USD po kilogramu (oko 400 RSD), a sada je cena niža od 0,65 USD po kilogramu (oko 66 RSD), navodi Aydin Denge

"Trešnje su proizvod koji zahteva intenzivan rad i puno truda. Troškovi uzgoja su visoki. Kilogram trešanja košta oko 0,65 USD što je vrlo nisko i mi, nažalost, ne možemo da zaradimo", rekao je proizvođač Ismet Oka (Okka)(65) pojasnivši da trgovci na veliko od njih kupuju trešnje po niskim cenama, a zatim ih prodaju u Evropu, kako on tvrdi, za 10 USD po kilogramu (oko 1.000 RSD). 

"Borimo se sa svim poteškoćama u proizvodnji. Nastavljamo s uzgojem trešnje, jer je to sve što znamo i to je naš jedini izvor prihoda. Dnevnica radnicima iznosi 27 USD (oko 2.800 RSD) po danu. Ako cene ostanu na ovom nivou, počećemo da ostavljamo voće na drveću", upozorava Oka, pojasnivši da su trešnje na ovom području potpuno organske, ali da cene još uvek nisu zadovoljavajuće za uzgajivače, zbog čega neki od njih razmatraju smanjenje zasada. 


Tagovi

Trešnje Cena Uzgoj Turska Aydin


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]