Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Xylella fastidiosa
  • 09.11.2019. 08:00

Najopasnija biljna bakterija: Na vidiku rešenje problema zvanog "ubica maslina"

Daljinska senzorna tehnologija može da doprinese ranom otkrivanju bakterije Xylella fastidiosa otkrivanjem pre-vizualnih simptoma na biljkama domaćinama, rekao je Sibren Vos, jedan od vodećih stručnjaka Agencije za sigurnost hrane EU za bakteriju Xylella.

Foto: Depositphotos/digicomphoto
  • 153
  • 13
  • 0

Rezultati inovativnog istraživanja, finansiranog od strane Evropske unije, predstavljeni na nedavnoj naučnoj konferenciji, sugerišu da bismo mogli biti korak bliže u rešavanju problema zvanog "ubica" stabala masline, štetočine Xylella fastidiosa.

Konferencija, koja je održana na Korzici, i na kojoj je učestvovalo oko 350 specijalista za zdravlje biljaka iz čitavog sveta, fokusirala se na načine na koje nauka može da pomogne u pronalaženju rešenja za biljne štetočine koje pustoše čitavu Evropu

Uzrokuje propadanje maslinjaka širom Evrope

Xylella fastidiosa bakterijska je bolest koja uzrokuje propadanje maslinjaka širom Evrope.

Prvo je otkrivena u Italiji 2013. godine, nakon čega je počela brzo da se širi po južnoj Evropi. Sada je identifikovana u Francuskoj i Španiji, gde je bolest pogodila više od 134.000 hektara, i to od oktobra 2016. godine. 

Neki od događaja predstavljenih na konferenciji uključivali su inovativnu upotrebu tehnologije za praćenje širenja ove bolesti.

Destruktivna bakterija Xylella fastidiosa - nova pretnja poljoprivredi regiona

Najnovija dostignuća evropskih istraživačkih projekata koji rade na Xylelli fastidiosa uključivali su i konačne rezultate četverogodišnjeg projekta Horizon 2020, Štetni organizmi koji prete Evropi (POnTE). U sklopu projekta PonTE, istraživači su proučavali biološke, genetske i epidemiološke aspekte bakterije kako bi omogućili usmerenje nadzora biljnih štetočina.

Još uvek nije poznat način iskorenjivanja ove razorne bolesti, čije širenje ne pokazuje znakove usporavanja. Xylella je stoga postala veliki razlog za zabrinutost u čitavoj Evropi.

Daljinska senzorna tehnologija

Međutim, to bi se uskoro moglo promeniti zahvaljujući opsežnim istraživanjima koja su usredotočena na borbu protiv bolesti. Daljinsko istraživanje, posebno, moglo bi pokazati neprocenjivo sredstvo koje nam omogućava da predvidimo i sprečimo buduće širenje Xylelle.

"Daljinska senzorna tehnologija može da doprinese ranom otkrivanju Xylelle otkrivanjem pre-vizualnih simptoma na biljkama domaćinama", rekao je Sibren Vos, jedan od vodećih stručnjaka Agencije za sigurnost hrane EU za bakteriju Xylella.

Dodao je da je potrebno "više se fokusirati na prevenciju i rano otkrivanje" bolesti.

Euroactiv je razgovarao s Pieterom Bekom, istraživačem iz Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije, koji je daljinske senzore i satelitske podatake prvi put koristio kako bi geografski mapirao i zabeležio tok štete uzrokovane ovom bakterijom. 

Rekao je da upotreba satelitskih podataka na ovaj način "može pomoći u proceni štete koju Xylella nanosi" i "informisati o odlukama o prilagođavanju u područjima u kojima se nalazi".

Sledi još istraživanja 

Istraživanja poput ovog, mogu igrati ključnu ulogu u poboljšanju i nadopunjavanju postojećih programa otkrivanja i predviđanja budućeg širenja i štete. Ovo se istraživanje zasnivalo na slobodnim i dostupnim satelitskim i vremenskim podacima, što znači da se metodologija teoretski može lako primeniti na drugom mestu.

Đuzepe Stancaneli, rukovodilac EFSA-inog zdravstvenog tima za biljke, dodao je: "Ono što danas znamo otvara put novim istraživanjima i novim naučnim otkrićima kako bismo bolje razumeli i kontrolisali jednu od najopasnijih biljnih bakterija na svetu.


Tagovi

Xylella fastidiosa Biljna bakterija Širenje Propadanje maslinjaka Istraživanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]