Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leska
  • 21.01.2019. 10:00

Najznačajnije sorte leske poreklom iz Italije

Proizvodnja lešnika je u poslednje vreme u ekspanziji u našoj zemlji. Ipak, nisu sve sorte pogodne za gajenje svuda, pa zato treba voditi računa o izboru sortimenta. Ovo su neke od najznačajnijih sorti poreklom iz Italije.

Foto: PIS Vojvodina
  • 2.040
  • 27
  • 0

Prema rečima savetodavca Gorana Svetozarevića, u zasadima leske koje se kod nas uzgajaju, možemo sresti različite sorte, među kojima su italijanske sorte tog voća vrlo cenjene. Neke od njih su: tonda đentile romana, tonda đentile dela lange, tonda di gifoni, rimski i mortarela.

Tonda đentile romana velike bujnosti

Sorta tonda đentile romana (Tonda Gentile Romagna) potiče iz okoline Rima. Ona spada u cenjene sorte i pogodna je za gajenje u uslovima kontinentalne klime. Odlikuje se velikom bujnošću, ima žbunasti oblik, ali raste uspravno, pa se može gajiti i kao stablašica jer formira malo izdanaka. Cvetanje je srednje kasno i dobar je oprašivač za većinu sorti. Izražene je homogamije odnosno gotovo istovremeno cvetanje muških i ženskih cvetova. Rađa dobro u grozdovima, u proseku dva do četiri ploda, srednje krupnoće (oko 2,8 grama). Sazreva krajem avgusta, a plodovi sami ispadaju. Omotač je duži od ploda. Ljuska je tanka i kestenjasto prugasta. Jezgro je vrlo kvalitetno. Randman je oko 45%. Preporučljiva je za mehanizovanu berbu.

Tonda đentile dela lange vrlo rodna sorta - sazreva rano

Tonda đentile dela lange (Tonda Gentile delle Langhe) odabrana je iz prirodne populacije leske u oblasti Pijemonta. Najbolje uspeva na blago zatalasanim podbrđima. Srednje je bujna i daje mnogo izdanaka. Veoma rano cveta. Protaginična je odnosno ženski cetovi ranije cvetaju od muških. Autosterilna je, pa joj treba oprašivač. Ima slabu klijavosti polena, tako da je loš je oprašivač. Vrlo rodna sorta, sazreva rano u drugoj polovini avgusta. Plod je srednje krupan (2,5 g), loptastog do loptastospljoštenog oblika sa zaobljenim vrhom 2-3 ploda su u grozdu. Plodovi lako ispadaju iz omotača. Imaju tanku i prilično tvrdu ljusku. Randman je 48%-50%. Jezgro je sitno (1,2 gr) loptasto, boje slonove kosti, čvrsto, aromatično, vrlo kvalitetno, pa je veoma traženo u konditorskoj industriji. To je privredno značajnija sorta leske.

Tonda di gifoni osetljiva na prolećne mrazeve

Tonda di gifoni (Tonda di Goffoni) potiče sa Sicilije. Srednje je bujna. Osetljiva je na kasne prolećne mrazeve, tako da se preporučuje za gajenje u toplijim područjima gde je veoma rodna. Odlikuje se dobrom rodnošću i odličnim kvalitetom plodova. Rano resa. Plod je okruglastog oblika, srednje krupan i mase oko 2,5 grama. U grozdu ih ima u proseku dva do tri. Okruglasti omotač je duži od ploda, ali kada sazri plod lako ispada iz njega. Ljuska je srednjetanka obojena kestenjastim prugama. Randman jezgra je oko 45%-47%.

Rimski spada u grupu pratećih sorti

Sorta rimski sazreva sredinom septembra. Srednje je bujna i ima mnogo izdanaka. Protogonična je i autoinkopatabilna sorta. Cveta srednje kasno. Rimski je relativno otporan na mrazeve i dobro rađa. Plod je krupan (3 g) kolačast i lako ispada iz ljuske. Boja ljuske je svetlosmeda, prilično debela, ali se lako odvaja od jezgra. Randman je 44%-45%. Jezgra su sitna do srednjekrupna (1,35g), slatka, ali nisu aromatična. Rimski spada u grupu pratećh sorti.

Mortarela - sorta otporna na niske temperature

Mortarela je srednjebujna sorta, dobre rodnosti. Cveta srednjerano i ima izraženu homogamiju. Sazreva u avgustu. Otporna je na niske temperature, pa je zato preporučljiva za uzgoj u područjima sa niskim temperaturama. Plod je srednje krupnoće, okruglast, mase oko 2,2 g. U grozdu ima četiri do pet plodova. Omotač je duži od ploda, ljuska tanka, tamna, a randman je oko 45%.


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Leska Lešnik Sorte Italija Tonda Đentile Romana Tonda Gentile delle Lange Tonda di Gifoni Rimski Mortarela


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta