Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadnik voća
  • 24.08.2016. 13:30

Napustio katedru i posvetio se voćarstvu

Tihomir Tomić je dugo bio asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Pre skoro šesnaest godina odlučio je da se vrati u svoje rodno mesto i potpuno se posveti poljoprivredi. Danas je on uspešan rasadničar, voćar i vinogradar.

  • 6.038
  • 715
  • 0

Iz godine u godinu sve je više ljudi u našim selima koji su potpuno posvećeni poljoprivredi. Iako se dosta toga čini usput, ukoliko proniknete u sve tajne onoga što radite, možete da postignete vrhunske rezultate. Jedan od takvih, koji je posvećen i znalac u svojoj drugoj profesiji je i gospodin Tihomir Tomić iz sela Mislođin, u obrenovačkoj opštini.

Tihomir je bio odličan student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, smer voćarstvo i vinogradarstvo, a zatim asistent na istom fakultetu i profesor u srednjoj školi. I nakon svega on se potpuno posvetio poljoprivredi, a danas je uspešan rasadničar, voćar i vinogradar.

U prvom planu je rasadničarska proizvodnja, a nadaleko je poznat i njegov rasadnik "Omega", koji je registrovan 2000. godine. Kvalitet sadnica je standardno dobar, a iz godine u godinu povećava se sortiment.

"Rasadnik nikada nije jurio za kapacitetom. Mi nismo enormno povećavali broj sadnica, došli smo do nekih 40.000 sadnica koje možemo da uzgojimo uz nekoliko povremenih radnika. Međutim, više smo težili povećanju sortimenta i različitih podloga", objašnjava Tomić.

Raznovrsne voćne vrste i obimna proizvodnja

U ovom rasadniku mogu se zateći gotovo sve voćne vrste koje su popularne na našim prostorima. Tu su: jabuka, kruška, dunja, mušmula, breskva, badem, šljive, džanerike i mnoge druge. Tu je i sitno voće malina, kupina, jagoda, ribizla, kao i egzotično voće, a u rastilu se nalazi nekoliko desetina hiljada podloga koje ovih dana pristižu za kalemljenje.

"U rastilu su posađene podloge nabavljene od renomiranih proizvođača. Proizvodnja sadnica se obavlja strogo klasičnom metodom, to jest, podloge se sade na licu mesta, gaje se do avgusta i ovih dana se pripremaju za kalemljenje, kako bi se sadnice gajile još godinu dana. Na taj način dobijamo jednogodišnje kvalitetne sadnice sa prevremenim granama", ističe Tihomir.

Čitav proces proizvodnje kontrolišu inspekcije Ministarstva poljoprivrede, i to je jedna od garancija kvaliteta sadnog materijala. Sadnice proizvedene u ovom rasadniku prodaju na veliko i na malo.

"Sadnice prodajemo na dva načina. Jedan deo prodaje se obavlja direktno u rasadniku, gde dolaze mali poljoprivredni proizvođači i na licu mesta uzimaju sadnice, dok je drugi deo prodaje naručen i rezervisan odmah i neposredno posle vađenja sadnica. Trudimo se da to bude pre svega rasadnik za vikendaše, odnosno male proizvođače s tim što ponekad imamo i veće serije koje isporučujemo profesionalcima", naglašava Tomić.

Dobro vino i rakija kao garancija kvaliteta

Osim rasadničarske proizvodnje, gospodin Tomić bavi se i voćarsvom i vinogradarstvom. U stalnom kontaktu je sa profesorima Poljoprivrednog fakulteta koji su ovde podigli zasad višnje.

"Proizvodnja grožđa obavlja se na 60-ak ari, dok se na površini malo većoj od jednog hektara nalaze sadnice raznih voćnih plodova koje koristimo za proizvodnju kalem grančica. U voćnjacima se nalazi i zasad breskve na trideset i nešto ari, koji se posle dvadeset i nešto godina polako proređuje i umesto njih podižemo zasad višnje, i to najnovije sorte. Osim toga mi imamo različite vrste i drugih voćnih vrsta počev od šljive, jabuke, kruške i dunje", kaže Tomić.

Gde je voće i grožđe, tu ima i vina i rakije, a retke i kvalitetne rakije čuvaju se u posebnoj prostoriji.

"Jedan od mojih sinova završio je tehnologiju, a i da nije, mi bismo uvek od tog voća koje imamo morali da pravimo kvalitetne proizvode poput rakije, domaćeg konjaka, vina i ostalog. Tako da smo bili prinuđeni da jednu prostoriju, koja je prethodno bila šupa, pretvorimo u takozvani nadzemni podrum gde bismo čuvali naše proizvode", zaključuje ovaj domaćin.

Sve najveće i najkvalitetnije poslove u rasadniku ravnopravno obavljaju Tika, i njegova supruga Vera, koja je istoričar umetnosti. Eventualno širenje proizvodnje zavisi od sinova Dušana i Boška, koji su trenutno na studijama u inostranstvu, a oblast je naravno poljoprivreda.

Photo: Pixabay.com/Hans


Tagovi

Rasadnik Voćartsvo Vinogradrstvo Tihomir Tomić Profesor Jabuke Kruške Šljive Maline Kupine Grozdje Rakija Vino Višnje Mislodjin


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.