Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštičavo voće
  • 19.01.2020. 12:00

Ne ostavljajte patrljke - najčešća greška prilikom rezidbe koštičavog voća

Mnogi voćari koji su priučeni rezači jer nemaju mnogo voćaka, ali i profesionalni rezači, u rezidbi koštičavih vrsta često prave grešku koja može u budućnosti da dovede do propadanja čitavog stabla.

Foto: Bojan Kecman
  • 9.226
  • 625
  • 1

O čemu se radi? Rezači zbog žurbe, ali i lošijeg, odnosno, gustog rasporeda grana u krošnji ostavljaju tzv. "patrljke", odnosno, malo duže deblje grane koje se, u sledećem vegetativnom periodu, osuše i potamne zbog čega ih često napadnu bakterije Pseudomonas syringae pv. syringae i Pseudomonas syringae pv. morsprunorum, uzročnici bakterijskog raka koštičavog voća.

Često su takve grane "gole" i nemaju na sebi pupoljke čime se povećava mogućnost zaraze. Ovo je naročito izraženo kod šljiva i kod njih se najčešće prave takve greške. Bez obzira što je grana koso orezana, svako ostavljanje dužih grana bez pupoljaka, postepeno će da dovede do njenog sušenja.

Kako sprečiti sušenje?

Zato je kod šljiva, prilikom rezidbe, važno odseći granu do kraja, tj. do debla ili ramene grane, ako želimo da izraste nova. U suprotnom, doći će do sušenja patrljka.

Na slikama u galeriji ispod teksta, vidi se kako su grane, tj. patrljci, potamnili od prošlogodišnje rezidbe.

Može se zaraziti i deblo

Jača rezidba stabla može da dovede do rasta novih mladih grana koje će takođe, ako se orežu na patrljak, biti zaražene bakterijama, a može doći i do zaraze debla.

Da se to desilo, najbolje će se videti po pojavi smole na deblu ili provodnici stabla. Jedini način da se spreči širenje bolesti, ako se pojavi, jeste odstranjivanje patrljaka do osnove i primena bakarnih sredstava i kreča tokom zimskog mirovanja.

Jabuke i kruške drugačije se režu

Kod jabuka i krušaka bočne grane sa rodnim pupoljcima, za razliku od šljiva, ne režu se do osnove već kosim rezom na "čep". Ako se grana odreže do kraja neće doći do izbijanja i rasta nove grane.

Na poslednjoj slici primer je lošeg reza na čep, prilikom rezidbe stabla kruške.

Pošto je vreme rezidbe, obratite pažnju na ovaj detalj. Sprečićete zarazu debla i time uštedeti novac i vreme za zaštitu stabala.


Foto prilog


Tagovi

Patrljak Rez na čep Bakterijski rak voćaka Rezidba koštičavog voća Zaraza debla Sušenje debla Pojava smole


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.