Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spor Rusije i Egipta
  • 22.09.2016. 18:00

Nećete pšenicu? Nećemo ni mi vaše agrume!

Rusija je najavila bojkot egipatskih agruma jer su Egipćani pre dve sedmice odbili da prime 60.000 tona ruske pšenice zbog prisustva gljivice u toj žitarici.

Foto: Pixabay/Hans
  • 234
  • 11
  • 0

Egipatsko Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je povereništvo koje bi trebalo da reši trgovinski problem s Rusijom. Do spora dveju zemalja je, naime, došlo zbog 60.000 tona pšenice koju su Egipćani pre dve sedmice odbili da prihvate zbog prisustva gljivica u pšenici.

Kao odgovor na odbijanje, Rusija je najavila bojkot egipatskih agruma koji je trebao da počne danas (22. septembra), piše portal freshplaza. Inače, dve zemlje su jedna drugoj glavni trgovinski partneri za navedene proizvode - žitarice i agrume. Egipat uvozi jako mnogo ruske pšenice, dok Rusija s druge strane uvozi puno egipatskog voća.

Nastali problem Egipat želi da reši što pre jer uskoro počinje sezona agruma. Od 458.000 tona agruma koje Egipat izvozi, čak 307.000 tona namenjeno je ruskom tržištu. Ukupno, Rusija uvozi oko 533.000 tona egipatskog voća i povrća.

Foto: Pixabay/Hans


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Rusija Egipat Pšenica Agrumi Gljivica Izvoz Uvoz Tržište Ratarstvo Voćarstvo Embargo Trgovina Partnerstvo


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!