Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maline
  • 15.03.2017. 10:45

Nedimović: Srbija dominira u izvozu maline

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović odbacio je kao netačne tvrdnje pojedinaca da uvoz ugrožava proizvodnju malina u Srbiji istakavši da kada je reč o izvozu i kvalitetu tog voća naša zemlja dominantna. On je najavio i formiranje radne grupe čiji će glavni cilj biti to da se od maline napravi strateški proizvod.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 2.391
  • 230
  • 0

Srbija je u januaru i februaru izvezla 12.000 tona maline, izjavio je u Arilju ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, dodavši da naša zemlja, takođe dominira i kada je reč o kvalitetu tog voća. Nakon sastanka sa hladnjačarima, Nedimović je naglasio da su netačne tvrdnje pojedinaca da domaću proizvodnju uništava uvoz maline, rekavši da je tokom prethodna dva meseca u Srbiju uvezeno samo 1.000 tona maline, i to najviše iz Bosne i Hercegovine (oko 600 tona).

Uvezena malina ne može da parira domaćoj

Ministar je objasnio da je naša zemlja potpisala nekoliko sporazuma kojima se garantuje otvoreno tržište, dodavši da, kada je reč o kvalitetu, uvezena roba trenutno ne može da parira domaćoj. Nedimović je u Arilju pozvao otkupljivače malina i drugog jagodičastog i bobičastog voća da se uključe u formiranje nezavisne stalne radne grupe kojom će koordinirati stručnjaci zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede.

Planirano da malina bude strateški proizvod

Prema Nedimovićevim rečima, radnu grupu će činiti predstavnici Instituta za voćarstvo, ministarstava trgovine, privrede i finansija, kao i zaposleni u Upravi carina. Kako je on rekao, plan je da se od maline napravi strateški poljoprivredni proizvod, i to ne samo kada je reč o njenoj ovogodišnjoj otkupnoj ceni, već i da se utvrdi raspolaže li Srbija s dovoljno kapaciteta za skladištenje kompletne proizvodnje tog voća u narednih nekoliko godina.

Stvaranje lokalnih poljoprivrednih brendova suštinski važno

Ministar je posetio i Sjenicu, gde je tokom razgovora s proizvođačima naglasio da je za našu poljoprivredu suštinski važno stvaranje što više lokalnih brendova. On je naveo da je odličan primer za to "Sjenički sir" kojem bi oznaka geografskog porekla povećala konkurentnost i cenu na tržištu. Nedimović je u Sjenici pomenuo i da premija za mleko neće biti ista za sve, istakavši da će se od januara 2018. godine iznos premije plaćati prema kvalitetu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Voćarstvo Izvoz Malina Ministarstvo poljoprivrede Srbija Kupina Hladnjače Arilje Cena Ivanjica Branislav Nedimović Polka Vilamet


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.