Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bakteriozni patogeni
  • 12.03.2023. 10:30

Nepravilna rezidba utiče na širenje patogena

Veoma često, rezidba se izvodi nestručno, radnici na tom poslu nisu upoznati sa simptomima i ostavljaju zaražene grane iako se one jasno razlikuju u odnosu na zdrave.

Foto: Jovana Cvetković
  • 6.334
  • 425
  • 0

Poslednjih godina, tokom vizuelnih pregledala voćnih zasada, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Beograd Bojan Mijatović, uočeno je širenje simptoma kod koštičavog voća koji ukazuju na bakterioze. Dva su bakteriozna patogena koja prouzrokuju bolesti kod koštičavog voća: 

  • Prouzrokovač bakteriozne pegavosti i uvelosti zeljastih biljaka i rak-rana i bakterioznog izumiranja koštičavog voća;
  • Prouzrokovač rak-rana i izumiranja grana koštičavog voća. 

"Simptomi prisustva oba patogena su veoma slični, infekcije koje nastaju u toku vegetacije su od manjeg značaja, obično se ispoljavaju pojavom pega na listu jer se patogen širi ksilemom", kaže Mijatović i dodaje da je Infekcija u periodu mirovanja ili početka kretanja vegetacije intenzivnija, bolest se širi floemom i ksilemom što dovodi do pucanja kore, stvaranja rak rana i do izumiranja čitavih stabala.

Nepravilnom rezidbom šire se patogeni

Naročito je važno, kako kaže, istaći značaj nepravilne rezidbe u širenju datih patogena. Veoma često, rezidba se izvodi nestručno, radnici na tom poslu nisu upoznati sa simptomima i ostavljaju zaražene grane iako se one jasno razlikuju u odnosu na zdrave.

"Alat kojim se vrši rezidba učestvuje u prenošenju patogena sa zaraženih na zdrava mesta. Zato je neophodno upoznati radnike sa simptomima, kako bi prilikom rezidbe odstranili zaražene delove biljke, a takođe treba izvršiti obaveznu dezinfekciju alata", kaže inženjer zaštite bilja i dodaje da vreme rezidbe treba obaviti pred sam početak kretanja vegetacije, što je upravo sada, jer je patogen aktivan pri niskim temperaturama.

Podsetimo, upotrebom bakarnih fungicida pred kretanje vegetacije i značajnim smanjivanjem infekcionog potencijala patogena relaksira se upotreba fungicida tokom perioda vegetacije i znatno se utiče na ostvarivanje visoke biološke efikasnosti kasnije primenjenih fungicida i uopšte isplativosti proizvodnje.


Tagovi

Koštičavo voće Bakterioze Ksilem Floem Nepravilna rezidba Zaražene grane Bakarni fungicidi Bojan Mijatović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D