Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište maline
  • 16.06.2017. 08:00

Nestašica maline u svetu, a cena niska

Učesnici Svetskog kongresa malinara složili su se u oceni da je ove sezone nestašica malina neminovna. Rod tog voća je podbacio u SAD, Poljskoj i Srbiji, ali se to ne odražava na rast otkupne cene, za koju mnogi proizvođači tvrde da je izuzetno niska. Hladnjačari stanje na tržištu pravdaju nepotrošenim zalihama iz ranijih sezona.

Foto: ulleo / Pixabay
  • 10.124
  • 880
  • 0

Na nedavno završenom Kongresu Svetske organizacije malinara (IRO) zaključeno je da je nestašica tog voća neminovnost. Sjedinjene Američke Države sezonu počinju sa proizvodnojom manjom za 20%, dok su s druge strane u Poljskoj letnje sorte, u odnosu na prošlu godinu, podbacile za gotovo 50%. Kako prenosi Politika, Poljaci nemaju prevelika očekivanja ni od sorti polka i polana koje, kao i u Srbiji, kasne zbog izmrzavanja.

Situacija na tržištu maline nepredvidljiva

I dalje ostaje nepoznato kolika će biti cena maline, ali stručnjaci upućeni u tržišna kretanja, u svetu i kod nas, ističu da je početna cena od 120 din/kg, koliko otkupljivači trenutno nude za srpske maline, izuzetno niska. Međutim, niko još ne može da predvidi kako će do kraja se razvijati situacija na tržištu.

Oprečne informacije o stanju u hladnjačama

Pojedini stručnjaci kažu da će kampanja malina u Srbiji brzo biti gotova, jer ih nema dovoljno. Oni dodaju da priče kako u hladnjačama još ima prošlosezonskih malina nisu tačne, dodajući da je sav rod rasprodat i upozoravajući da malina ove godine neće biti "ni za lek", pa će im i cena do kraja sezone sigurno rasti.

Prošlogodišnji rod i cena nedostižni

Poređenja radi malinari u Čileu su sezonu završili sa količinom od 38.000 tona tog voća sa prosečnom proizvođačkom cenom od 1,2 €/kg, dok je naša zemlja lane proizvela oko 83.000 tona malina, a prosečna krajnja cena domaćeg "crvenog zlata" u 2016. godini bila je 215-220 dinara za kilogram. Prema trenutnoj situaciji, to će ove sezone biti nedostižno. Jedan od razloga je i taj što su još pre mesec dana strunjaci upozorili na to da su malinjaci u Srbiji u veoma lošem stanju u odnosu na prošlu godinu, što ne obećava dobar rod.

Hladnjačari obazrivi zbog ranijih zaliha

Predsednik zadruge "Agro eko-voće" - Božo Joković napominje da cena maline koja se kreće između 100 i 120 dinara ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje. Hladnjačar Radoje Cvetić tvrdi da je veliki problem to što je na lageru ostalo mnogo maline iz prošle i pretprošle godine. Prema Cvetićevim rečima otkupljivači i hladnjačari su sada obazriviji ,jer im je ostalo mnogo maline, a cena na svetskom tržištu je pala. On dodaje da situaciju dodatno komplikuje to što postoje zalihe malina u našoj zemlji, ali i u Bosni i Poljskoj.

Svetska proizvodnja maline za 40% manja od lanjske

Na kraju treba reći i to da, kada se sagledaju rezultati tri vodeća svetska proizvođača malina, među kojima je i Srbija, stručnajci prognoziraju da će proizvodnja tog voća biti manja za oko 40% u odnosu na ranije godine, a završnu reč o ceni će kao i uvek dati tržište.

Izvor: Politika

Foto: ulleo / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Berba Srbija Ministarstvo Poljoprivreda Vilamet Svet Cena Božo Joković Agro eko voće Master frigo fruits Radoje Cvetić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.