Nikad toplija godina dovela je do toga da su voćke ranije stigle za berbu. Ipak, tu su i opekotine i gljivice!
Sve voćne vrste ove godine brale su se i braće se i do dvadesetak dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Uzrok je u blagoj zimi i relativno toplom proleću.
Većina sorti jabuka i krušaka izbegle su prolećne mrazeve. Voćari zadovoljno trljaju ruke, za razliku od 2023. godine, dok je kod šljiva i ostalog koštičavog voća, rod varirao od područja do područja.
Uglavnom, rod koštičavih voćaka, mnogo je bolji u odnosu na prošlu godinu. Borovnice i dunje, takođe su izbegle mrazeve i odlično su rodile, dok je, u većini krajeva, za razliku od kupina, rod malina podbacio, kako zbog hladnijeg kraja proleća, tako i bolesti kao što je ljubičasta pegavost izdanaka.
Ipak, nikad toplija godina dovela je do toga da su voćke ranije stigle za berbu. Borovnice i maline počele su da se beru krajem maja i berba je skoro završena i u višim područjima. Već je obrana šljiva, čačanska rana, a počela je, ili će ubrzo početi s berbom i čačanska lepotica. Stenlej i čačanska rodna počele su da dobijaju boju i počeće da se beru najkasnije do početka avgusta što je 15 do 20 dana ranije u odnosu na normalne godine.
Kod jabuka, do kraja jula mogla bi da počne berba sorte Gala. Što se tiče krušaka, počela je berba sorte Butira, a junska lepotica brala se već u prvoj polovini juna. Za nekoliko dana, počeće i berba Santa Marije koja se, uglavnom, poslednjih godina počinje brati početkom avgusta.
Imajući u vidu visoke temperature i tropske noći, voćarima se ne preporučuje letnja rezidba voćaka kako ne bi došlo do stresa biljaka i prevremenog opadanja plodova usljed visokih temperatura i opekotina od sunca.
Zbog nedavno završenog kišnog perioda na stablima se mogu primetiti i truli plodovi. Razlog je gljivica Monilinia fructigena koja uzrokuje truljenje plodova na kojima se pojavljuju beli, koncentrični prstenovi, puni konidija.
Konidije se prenose i ostvaruju infekciju na okolnim plodovima, naročito u unutrašnjosti krošnje, u kojoj je prisutno više vlage. Takvi plodovi trebalo bi da se uklone sa stabala i da se obavi tretman zaštitnim sredstvima sa što kraćom karencom.
Meteorolozi najavljuju još dve nedelje sušnog perioda. Iako još ima vode u gornjem sloju zemljišta, bilo bi dobro da se, u tom periodu, obave barem dva navodnjavanja, što sistemom kap po kap, što rasprskivačima, odnosno, kišenjem.
Kod jabuka i krušaka, kao i šljiva, dolazi do nalivanja ploda i sad im je voda najpotrebnija.
Tagovi
Autor