Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 06.10.2018. 10:30

Niska otkupna cena jabuke razočarala voćare

Iako još nije počeo otkup jabuke za rusko tržište, proizvođači jabuka u požeškom kraju kažu da je 17 dinara niska cena, dok cenu od četiri dinara za industrijsku jabuku smatraju smešnom.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 2.955
  • 180
  • 0

Gvozden Čolić iz Pilatovića kod Požege na hektaru zemlje uzgaja sorte jabuke: ajdared, greni smit, gloster, cvreni delišes i malo muca. Od grada je ove godine imao štete oko 30%. Kako kaže, do sada je jabuke plasirao na rusko tržište, ali ove godine ne zna šta će se dešavati: "Još nisam čuo da je krenuo otkup. Čuo sam da u Smederevu za prvu klasu ajdared jabuke plaćaju 17 dinara. To je nikakva cena".

Na komentar da su Rusi prošle godine vratili jabuke, Čolić je rekao da onaj ko ima kvalitet nema nikakvih problema i ne strahuje da će mu se vratiti roba, jer se zna sa čim se i kako štiti jabuka. On na svom zasadu ima prinos oko 50 tona, ali, kako kaže, sve zavisi od starosti stabla. Starije stablo daje 150 kg jabuka, dok mlade jabuke do 20 kg.

Čolić
Čolić na prvom Festivalu jabuke u Požegi

Ružno iskustvo sa Rusima

Slobodan Janković iz Arilja, zajedno sa sinom Milojkom uzgaja više sorti jabuka na 12 hektara. Sa uzgajanjem jabuke počeli su pre dve decenije, kada je Milojko bio nezaposlen. Jabuke prodaje na domaćem tržištu, kao i za rusko tržište, ali, kaže, da ima i ružno iskustvo sa Rusima.

"Rusi znaju da ostanu dužni, pa su mi tako 2009. godine ostali dužni 31.000 evra. Zato više prodajem na domaćem tržištu i jedan deo ide kao industrijska jabuka. Tu industrijsku jabuku plaćaju po četiri dinara, a to je nikakva cena. Nekada je otkupljivala Budimka, a sada čak moram da teram za Osečinu. Kada bi Budimka ponovo proradila, mnogo bi nam značilo. I ta cena od 17 dinara, za koju sam čuo da Rusi nude, jeste ponižavajuća", kaže Slobodan i dodaje da se na domaćem tržištu najviše traže kožara i autohtona budimka.

Radošević: Budimka će početi sa radom za nekoliko meseci

Organska proizvodnja je skupa

Miro Rajković iz Prilika kod Ivanjice bavi se organskom proizvodnjom. Proizvodnjom organske hrane počeo je 2007. godine i danas, na površini od 6,11 hektara, proizvodi jabuke, maline, kupine, jagode, ribizlu, požegaču šljivu i nešto povrća. Od jabuka gaji kožare i budimku, koje najviše prodaje po pijacama i u Beogradu, i od njih pravi jabukovo sirće i sokove. Za njega je organska proizvodnja budućnost, ali smatra da se u Srbiji ne isplati, jer je skupa.

Miro
Rajković:  Evropa više neće komercijalnu robu punu hemije

"Proizvodnja organske hrane je četiri puta skuplja od obične komercijalne proizvodnje, a kažu da se pri prodaji dobija 20 do 30 odsto više. Ali, to nije tačno. To mogu da pričaju samo oni koji ne rade ovo. Ove godine sa 70 ari kupine ubrao sam samo 102 kg, sve ostalo je satrulilo, jer nisam koristio veštačku zaštitu. Ipak, ne mogu da kažem da se ne isplati, ali potrebno je dosta napora i muke. Nemam nikakvu podršku od države. I dalje ću sam raditi, jer imam svoja vozila, hladnjače i svoje mašine za preradu", rekao je Miro i poručio proizvođačima da se moraju preorijentisati na organsku proizvodnju u celoj Srbiji ili uništiti celu proizvodnju, jer Evropa više neće komercijalnu robu punu hemije.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Cena jabuke Izvoz za Rusiju Organska proizvodnja Gvozden Čolić Gvozden Čolić Miro Rajković Budimka Kožara


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.