Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena višanja
  • 03.07.2019. 14:00

Niska otkupna cena od 30 dinara po kilogramu krči višnjike

Zbog niske otkupne cene od 30 dinara po kilogramu sve više voćara u Jablaničkom okrugu krči svoje višnjike i podiže plantaže malina. Proizvođači zbog bahatog odnosa otkupljivača u leskovačkom kraju još nisu dobili novac ni za prošlogodišnji rod. Zbog visokih troškova mnogima se i ne isplati da beru višnju.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 317
  • 96
  • 0

Zbog niske otkupne cene od 30 dinara po kilogramu sve više voćara u Jablaničkom okrugu krči svoje višnjike i podiže plantaže malina. Proizvođači u leskovačkom kraju još nisu dobili novac ni za prošlogodišnji rod. Zbog visokih troškova mnogima se i ne isplati da beru višnju.

Ipak, za berače višanja na jugu Srbije ima posla, koji mora što pre da se završi, jer višnja zbog velike vrućine gubi na kvalitetu. Niska otkupna cena od 30 dinara po kilogramu diktira i cenu radnog sata za berače.

Automatski berač višanja menja 50 radnika 

Berač Dalibor Ivković kaže da je dnevnica od 1.000 do 1.300 dinara, od pola pet ujutru do četiri. Automatski berač višanja poslednjih godina sve je traženiji. Berba se završi mnogo brže i efikasnije. Vlasnici ovakvih mašina dobijaju 17 dinara za kilogram višnje. Vladan Dimitrijević iz Lapotinca kaže da tresač menja 50 radnika. 

U Jablaničkom okrugu pod višnjom se nalazi 1.600 hektara. Zbog mraza, prema procenama stručnjaka, rod je u odnosu na prošlu godinu manji za 20 do 30 odsto, prenosi RTS. 

Većina voćara nije dobila novac ni za prošlogodišnji rod

Višnje je manje i u Poljskoj, ali to ne utiče na cenu u Srbiji kako su to hladnjačari tvrdili prošle sezone. Većina voćara nije dobila novac ni za prošlogodišnji rod. Na bahati odnos otkupljivača ne znaju kome da se žale.

Dušan Jovanović, proizvođač kaže da su uništili velike hladnjače, a da male hladnjače uzmu 100 do 200 tona i ne primaju više robu. "Znači treba da se izgrade preradni kapaciteti moćni", ističe Dušan Jovanović, proizvođač.

Mnogi voćari u Jablaničkom okrugu krče svoje višnjike i podižu plantaže maline. To nije laka odluka jer zahteva nova ulaganja.

Očigledno da je proizvođačima neophodna bolja organizacija i udruživanje kako bi zaštitili svoje interese. Ovako iz godine u godinu zavise od otkupljivača, koji im i za malinu daju znatno nižu ponudu u odnosu na zapadnu Srbiju.

Dodatne inspekcijske kontrole pri otkupu višnje

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija razgovarali su sa proizvođačima višanja. Vladina delegacija razgovarala je sa voćarima iz Prokuplja i okoline.

Na sastanku je od strane proizvođača istaknuto da je ponuđena cena od 25 do 30 din/kg za višnju niska, kao i da zbog kvaliteta i klase ovogodišnjeg roda treba da bude veća. 

Kako je iz ministarstva potvrđeno za B92, na sastanku je dogovoreno da nadležne inspekcije izvrše vanredne kontrole tokom samog otkupa tog voća, ali i kvaliteta i klasiranja višnje.

Motornom testerom posekao voćnjak, pa održao govor

Podsećamo juče je osvanuo snimak koji se širi društvenim mrežama, a u kom Nebojša Radovanović nezadovoljan niskom otkupnom cenom višanja, motornom testerom seče svoj voćnjak, a potom se obraća svima ukazujući na sve lošiji položaj poljoprivrednika u Srbiji.

Motornom testerom posekao voćnjak, pa održao govor: Seljak je zgažen i ugrožen

U toku je berba višanja, a pojedini voćari nezadovoljni otkupnom cenom, poklanjaju plodove, ili ih prosto ostavljaju da trule na drveću.


Izvori

RTS


Tagovi

Berba višanja Cena višanja Voćari Ministarstvo poljoprivrede Dalibor Ivković Vladan Dimitrijević Dušan Jovanović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]