Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sorta jabuke
  • 06.01.2023. 15:00

Nova sorta jabuke: HOT84A1 je otporna na sušu

Klasičnim ukrštanjem naučnici su uspeli da stvore sortu otpornu na klimatske promene. Šta je odlikuje?

Foto: Facebook/IRTA (ilustracija)
  • 545
  • 30
  • 0

Nova sorta jabuke pod nazivom HOT84A1 je stvorena na Novom Zelandu. Izuzetno je dobro prilagođena uslovima suše i viših temperatura. Plod je selekcije i ukrštanja sorti "scired", koja nije patentirana, i "scilate", koja je US Plant Pat. No. 20,477 te je bila donator polena. Istraživački rad je realizovan u okviru međunarodnog programa "Hot Climate Programme" gde je u fokusu bio odabir biljaka prilagođenih globalnom zagrevanju, adaptiranih na visoke temperature.

Ukrštanje je napravljeno 2002. godine na stablima u regiji "Hawke's Bay", na istočnoj obali severnog ostrva Novog Zelanda, a seme je transportovano i posejano na parcelama u "Gimenells-u" blizu Lieide, u Španiji.

Srednje bujna na podlozi M9

Sorta HOT84A1 je 2007. godine odabrana kao pojedinačna biljka iz populacije sadnica zbog atraktivnog izgleda, dobrog ukusa, teksture i skladištenja. Prvo je vegetativno, aseksualno razmnožena u Španiji i to pupoljkom na podlogu M9. Posmatrana je kroz tri vegetativno razmnožene generacije u periodu od 2014. do 2018. pa je utvrđeno da osobine ostaju stabilne na stablima starim pet do devet godina.

Slabo bujne podloge su i dalje pravac u kom će se voćarstvo razvijati

Plod je dobre teksture i ukusa. U Španiji je berba početkom oktobra. Od ostalih sorti razlikuje se po dobroj obojenosti pokožice sa slabo definisanim prugama. Dozreva dve nedelje pre sorte fuji.

Stablo dostiže visinu do 2,7 metara, a širina krošnje je 1,4 metra. Srednje je bujna na podlozi M9. Vegetativni pupoljci pucaju sredinom marta, a početak cvetanja je vezan za prvi deo aprila. Latice su roze obojene.

Plodovi imaju ukus slatkog vina

Prosečna težina ploda je bila 298 grama, a oblik je nešto izdužen. Odlikuje se tvrdom teksturom pokožice. Na plodu nisu vidljiva rebra ili su tek primetna. Osnovna boja je žuta. Meso ploda je veoma sočno, arome koja podseća na slatko vino. Bere se krajem septembra i početkom oktobra. Odlična je desertna jabuka. Plodovi pokazuju manju osetljivost na opekotine od sunca. Može da se čuva do osam meseci na temperaturi od 0,5 stepeni Celzijusa.

Nosioci patenta su Novozelandski institut za istraživanje biljaka i hrane Limited iz Ouklanda, Novi Zeland, "Institut De Recerca I Tecnologia Agroalimentaries IRTA" iz Barselone i "FruitFutur AIE" iz Lieide u Španiji.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Nova sorta jabuke Sorta jabuke HOT84A1 Nove sorte Voćarstvo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Šta predstavlja problem pčelarima i koje greške ponavljaju? Uskoro na Agroklubu...