Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cosmic Crisp
  • 12.12.2019. 12:00
  • Vašington, SAD

Nova sorta jabuke u frižideru traje i do godinu dana

Novu sortu jabuke "Cosmic Crisp" naučnici su razvijali 20 godina, a u frižideru može da traje i do godinu dana. Na američko tržište stavljena je prvi put ovaj mesec, a do kraja 2020. godine trebala bi da se pojavi i na evropskom tržištu.

Foto: Facebook/Cosmic Crisp Apple
  • 856
  • 117
  • 0

Cosmic Crisp je američka jabuka s oznakom sorte WA 38. Njezin je uzgoj započeo 1997. u saveznoj državi Vašington.

Sorta je dobijena ukrštanjem jabuka "Honeycrisp" i "Enterprise", a kod uzgoja fokus nije bio na izgledu, već na trajnosti. Vrlo je hrskava, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slasti i oporosti, a i vrlo je sočna. Ime Cosmic Crisp dobila je zbog malih belih tačkica na tamno crvenoj kori, podsećajući na noćno nebo. Ime joj je zaštićeno znakom Univerziteta Washington State, a laboratorija za hranu Good Housekeeping Institute dodelio joj je oznaku da je odobrena od strane nutricionista.

Vrlo je hrskava, relativno je čvrsta i ima dobar odnos slasti i oporosti, a i vrlo je sočna

Ideja je bila razviti novu sortu jabuka kako bi se pomoglo tadašnjim voćarima, u što je uloženo je 10 miliona dolara. Ekskluzivno pravo za uzgoj u narednih deset godina dobili su upravo voćari u Vašingtonu, navodi BBC

Ogromna potražnja za sadnicama

Jabuka je prvi puta bila dostupna za komercijalnu sadnju 2017. godine. Potražnja za sadnicama je bila toliko velika da se na kraju nasumičnim izborom biralo koji će ih farmeri dobiti .

Jabuka Crni dijamant dostiže cenu i do 2.000 dinara po komadu

Prodaja Cosmic Crisp sadnica brzo je rasla pa tako danas širom Vašingtona raste više od 12 miliona stabala, a voćnjaci prekrivaju oko 12.000 hektara. Sa prvim jabukama, koje su sada na policama, procenjuje se da je ovaj ogromni plan sadnje - za koji se smatra da je najveći i najbrži u svetskoj istoriji jabuka - uzgajivače koštao 30 miliona dolara.

Vrhunska sorta rezultira visokim cenama

Jabuke su se počele prodavati 1. decembra ove godine u Sijetlu. Na američkom tržištu kilogram jabuka košta 5 dolara, tj. oko 600 dinara, što je tri puta više od cene standardnih sorti. Predviđa se da će do kraja godine biti prodato sveukupno 467.000 kutija (od oko 13 kg), što će porasti na dva miliona u 2020. godini. 

Ovo je najveća kampanja u istoriji industrije jabuka, a smatra se da će ova jabuka biti pun pogodak na svetskom tržištu.


Tagovi

Cosmic Crisp Nova sorta Uzgoj jabuka Visoka cena Honeycrisp Enterprise


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao