Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lipovica
  • 27.12.2018. 08:15

Novac zarađen u inostranstvu ulažu u voćarstvo

Lipovica je svojevrsna oaza, u kojoj domaćini, umesto grandioznih kuća i lokala, podižu plantaže.

Foto: Wikipedia / DjordjeMarkovic
  • 581
  • 130
  • 0

Stanovnici sela Lipovica, na tromeđi Despotovca, Žagubice i Petrovca na Mlavi, od davnina važe za vrsne proizvođače šljivovice. I danas gotovo da nema kuće bez malog šljivika, ali je sve više onih koji gaje i druge sorte voća. Tako je ovo selo, posle desetak godina intenzivnog razvoja, postala svojevrsna oaza, u kojoj domaćini, umesto grandioznih kuća i lokala, podižu plantaže, pišu Novosti.

Lipovica je najrazuđenije selo u despotovačkoj opštini. Kuće su raštrkane po obližnjim brežuljcima, koji su udaljeni od centra naselja i do šest kilometara. Na nadmorskoj visini od oko 450 metara nalaze se i uređeni voćnjaci. Ima onih decenijama starih, ali dominiraju novi zasadi oraha, dunja, malina, lešnika, jabuka, borovnica.

Novac zarađen u inostranstvu ulažu u svoje selo 

Voćari su stigli iz dijaspore. Neki su u penziji, a oni koji još rade, šalju novac. Grupa domaćina, predvođena povratnikom iz Švajcarske Slobodanom Stojanovićem, oformila je udruženja voćara i vinogradara "Plava šljiva" i obezbedila besplatne sadnice. Tako je sve počelo.

"U Austriji sam radio 37 godina, a od 2014. sam u penziji, pa sada imam plantažu šljiva sa 1.300 sadnica, zasad kajsija od 700 stabala, 500 lešnika i dunja na 40 ari", kaže Radivoje Nikolić (73). Prvoklasnom rakijom snadbeva poznate hotele i restorane, a višak voća prerađuju njegove ćerke Milanka i Milijada u Barajevu, gde je u industrijskoj zoni podigao i hladnjaču.

Ljubiša i Zoran Milosavljević, otac i sin, imaju plantažu oraha na čitav hektar, a uz to i 400 stabala šljive, 300 sadnica lešnika i 200 dunja. Otac je novac uložio nakon što se  posle gotovo 30 godina vratio iz Austrije,

Rekorderi po veličini zasada voća u Lipovici su Živorad Zarić i otac i sin Ljubinko i Dragan Trailović. Živorad još uvek radi u Švajcarskoj, a u selu ima plantažu oraha i višanja na 10 hektara, odnosno ukupno 3.200 sadnica. Trailovići imaju pet hektara pod malinama, dva hektara jagoda i 1.300 stabala šljiva, a za zalivanje na visu Beljevara, od 450 metara, kopaju arteški bunar dubok 144 metra. Podigli su i hladnjaču  za čuvanje stotinu tona voća i šumskih plodova.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Lipovica Voćnjak Hladnjača Gastarbajteri


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.