Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 13.07.2017. 08:00

Oblačinska višnja proizvela samo gubitke

Otkupna cena oblačinske višnje kretala se oko 80 din/kg, od čega je 20 dinara je odlazilo beračima. Rod koji je iznosio tek od 20-30% od očekivanog, lako je pronašao kupce.

Foto: Irish shorts / Flickr
  • 1.884
  • 90
  • 0

Proizvođači oblačinske višnje, ove godine nemaju mnogo razloga za zadovoljstvo uprkos tome što je otkupna cena bila duplo veća od lanjske. Kako tvrde, a prenosi RTV, čitava sezona je proizvela samo gubitke jer je prolećni mraz smanjio rod i do čak 80%. Višnja je obrana, ali su proizvođači ostali praznih džepova i sa mnogo posla koji moraju da obave.

Sav preostali rod se lako prodao

Otkupna cena oblačinske višnje kretala se oko 80 din/kg, od čega je 20 dinara je odlazilo beračima. Rod koji je iznosio tek od 20-30% od očekivanog, lako je pronašao kupce.

U planu gradnja postrojenja za pakovanje i preradu

Prema rečima proizvođača višanja da bi se situacija promenila na bolje, nakon zaštite geografskog porekla višnje "Oblačinka", plan je da se u tom mestu krene u gradnju postrojenja za čuvanje, preradu i pakovanje višanja.

Mladi radije u fabrike nego u proizvodnju višanja

Voćari dodaju da područje Merošine i Oblačine ima odlične uslove za proizvodnju višnje, za koje napominju da nisu dovoljno iskorišćeni. Oni dodaju da se omladina radije opredeljuje za slabije plaćene poslove u fabrikama nego za gajenje višanja uz rizik od grada, mrazeva ili niske otkupne cene.

Foto: Irish shorts / Flickr


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Višnja Oblačinka Oblačina Merošina Cena Berba Proizvodnja Mladi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.