Pretraživanje tekstova
Imago zimske forme je otporniji na niske temperature i u stadijumu imaga prezimljava, ispod opalog lišća, u pukotinama kore i drugim skrivenim mestima.
U zasadima kruške na području Kraljeva i Subotice uočeno je prisustvo odraslih jedinki obične kruškine buve (Cacopsylla pyri). U toku je pojava prezimljujuće forme imaga ove štetočine, upozorava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (PIS).
U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta zasadi kruške nalaze u različitim fazama obezbojavanja lišća. Običnu kruškinu buvu odlikuje pojava sezonskog dimorfizma, tako da se prezimljujuće forme ove štetočine od letnjih razlikuju po tome što su krupnije, tamnije boje i otpornije na niske temperature.
"Letnja forma je svetlija, maslinastozelene do svetlosmeđe boje sa izraženim tamnim skleritima na grudima i trbuhu. Imago zimske forme je otporniji na niske temperature i u stadijumu imaga prezimljava, ispod opalog lišća, u pukotinama kore i drugim skrivenim mestima", navode iz ove službe.
Aktivacija prezimelih jedinki i početak polaganja jaja počinje kada su dnevne temperature od 7 do 9 °C, u trajanju od nekoliko dana. Poslednjih godina, aktivnost prezimljujućeg imaga, kopulacija i polaganje jaja uočeno je već krajem januara, početkom februara. Ove godine na našem području aktivnost prezimljujućeg imaga registrovana je 9. februara.
Kako smo ranije pisali, obična kruškina buva predstavlja ekonomski najznačajniju štetočinu kruške i u najvećoj meri određuje program zaštite ovog voća. Ova buva je pre svega štetočina dobro negovanih zasada, a štete koje nanosi mogu biti direktne i indirektne.
Izvori
Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja
Tagovi
Kruškina buva PIS Prezimljujuća forma Obična kruškina buva Aktivnost imaga Polaganje jaja
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a... Više [+]
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a potom cvast sa dosta belih cvetova. Međutim, postoje i generativni pupoljci, iz kojih se razvija cvet, a potom plod i ovi pupoljci su krupniji, okruglastog oblika. Inače, ovo je važno za raspoznavanje pupoljaka, koji nam umnogome olakšavaju rezidbu. Plod aronije sadrži 10 do 13 % fruktoznog šećera, do 1,5 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, vitamina C 2g do 3 g u sto grama ploda, citrina ili vitamina P (2 mg %), karotin, vitamin E, kompleks vitamina B, mineralne materije, amigdalin, kumarin, rutin, sorbit i druge značajne materije za ljudski organizam. Nastavak sledi. Stanko Nekić.