Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 19.03.2023. 09:00

Obratite pažnju na cvetojede - kako ih prepoznati?

Tačkice u pupoljku se vide u martu, naročito poslednjih godina kako vegetacija ranije kreće zbog toplijih zima.

Foto: Bojan Kecman
  • 249
  • 55
  • 0

Kruškin cvetojed, Anthonomus pyri, ima samo jednu generaciju godišnje, ali uz kruškinu buvu i savijača, spada u jednu od najznačajnijih štetočina ove voćne vrste. Oštećenja uzrokuju larve žute boje sa crnom glavom, koje se razvijaju i hrane u cvetnom pupoljku.

Uništavaju celi pupoljak, zajedno sa tučkom i prašnicima zbog čega ne dolazi do njegovog otvaranja i razvoja.

Ulazi u pupoljke

Imago je veličine od pet do sedam milimetara, smeđe boje, sa svetlom prugom preko tela. Na vrhu tela nalazi se surla pomoću koje polažu jaja u pupoljak, i to obično u jesen.  

Larve uništavaju celi pupoljak

Njihovo polaganje uočljivo je u vidu tačkice na pupoljku, iz koje često izlazi manja kapljica vode. Tačkice se vide u martu, naročito poslednjih godina kako vegetacija ranije kreće zbog toplijih zima. Tokom cvetanja, odnosno, otvaranja cvetova, dolazi do razvoja u larve i uništavanja pupoljaka, kada su pojedini plodići razvijeni, a neki crni, odnosno, uništeni.

Tretman insekticidom i isparavanjem

Iako mnogi navode da bi cvetojed trebalo da se suzbija dva puta tokom godine, u proleće i jesen, dovoljno je samo jedno tretiranje protiv imaga, odnosno na jesen, kako bi se sprečilo polaganje jaja. Potrebno je da se primene ulja poput Modrog, Plavog, Belog ili Crvenog ili neki insekticid, najbolje na bazi piretroida koji će ujedno da smanji i prisustvo jaja kruškine buve.

Iz crne tačkice izlazi kapljica vode

Ako se tretiranje ne uradi na vreme i na proleće primetite ulazne rupice na pupoljku, dovoljna je manja doza odgovarajućeg insekticida, najbolje nekog koji deluje i isparavanjem, kako bi se potpuno uništile prisutne larve u njegovoj unutrašnjosti. To može da predstavlja problem jer je sve manje insekticida koji deluju parama.

Može i organska zaštita

Proizvođači koji se nalaze u sistemu organske proizvodnje, osim hemijskih preparata koji su registrovani za ovaj vid uzgoja, mogu da koriste sirće sa devet ili 11 procenata alkohola, u dozi od pet litara na 400 litara vode, uz dodatak začina. To mogu biti čili paprika, ljuta mlevena paprika ili mleveni biber, beli i crveni luk, rasol i rastvor pelina. Isto mogu uraditi i u proleće, ako se pojave rupice na pupoljcima krušaka.

Retko kad štetočina ošteti sve pupoljke, ali ipak treba obratiti pažnju na suzbijanje ovog insekta jer štete mogu biti velike. Isto kao i kod krušaka, tretmane bi trebalo da odrade i proizvođači jabuka jer i cvetojed jabuka može da prouzrokuje oštećenja na pupoljcima, ako se ne odradi zaštita.


Tagovi

Kruškin cvjetojed Sirće Larve Pupoljci Insekticid Piretroidi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu