U drvenoj kućici Saša i Tatjana Ilić dnevno su prodavali od 250 do 300 kilograma jagoda, a asortiman proizvoda proširili su na rakiju i džem od istog voća.
Proizvođač jagoda Saša Ilić iz Balajnca kod Despotovca zadovoljan je ovogodišnjim rodom ali i prodajom. Pošto mu se njiva nalazi baš na raskrsnici puteva ka Jagodini, Svilajncu i Despotovcu rešio je da napravi drvenu kućicu gde će prodavati svoje proizvode - sveže jagode, kao i džem i rakiju od istog voća.
Ovaj potez pokazao se kao pun pogodak, kaže Ilić, jer je sav rod vrlo brzo prodao. Ovo je peta godina kako uzgaja jagode. Počeo je sa 40 ari, a sada ima hektar i 30 ari. Ove godine je počeo i sa uzgojom jagoda u dva plastenika. Najveći je proizvođač jagoda u Despotovcu.
"Plastenici su se dobro pokazali. Jagode ranije stižu i nema prskanja kao na otvorenom, nema bolesti. I bolja je cena. Ove godine brzo je padala cena jer su ljudi zasadili velike zasade, a nakupci su obarali cenu. U hladnjači je otkup bio 90 dinara. Cena na malo je u početku bila 400 dinara pa je pala na 150 dinara u roku od desetak dana", rekao je Ilić.
I pored toga što je ova sezona kasnila dvadesetak dana i što je bilo loše vreme rod je, kaže naš sagovornik, zadovoljavajući i iznosi oko osam tona.
"Kada sam počeo sa uzgojem jagoda prodavao sam hladnjačama, ali sam video da se to ne isplati jer prinos treba da bude 20 tona po hektaru da bi mi se isplatilo, a taj prinos je skoro nemoguć. Bolje je kada prodajem ovako, na malo. Prošle godine sam napravio drvenu kućicu tako da je prodaja povećana za 30 do 40 odsto."
Iako je cena jagoda na pijacama bila 150 dinara za kilogram, Ilići nisu spuštali cenu ispod 230 dinara.
"Naše jagode su zdrave i sveže, ubrane pred prodaju tako da nismo hteli da spustimo cenu. Mušterije su nam uglavnom ljudi iz kraja, zatim oni koji idu ka Jagodini, Despotovcu i Svilajncu, a ima i onih koji namenski dolaze samo zbog jagoda. Na primer, jedna žena iz Paraćina je došla da kupi tri kilograma jagoda", ističe ovaj voćar.
Za prodaju je uglavnom zadužena supruga Tatjana. U barakici dnevno prodaju od 250 do 300 kilograma jagoda. A asortiman su proširili na rakiju i džem.
"Od jagoda koje mi ostaju i onih koje nisu najboljeg kvaliteta, pravim rakiju. Prošle godine sam imao 90 litara rakije. Nju sada prodajem i spremam novu turu. Prodam po nekoliko flaša dnevno."
Cena rakije je 2.100 dinara.
"Rakija je malo skuplja jer ide dosta jagoda. Za litar rakije je potrebno 10 kilograma jagoda. Pravimo i džem i slatko. Za to je zadužena moja supruga Tatjana. Ona svaki treći dan napravi od 15 do 20 kilograma džema. Sve je sveže, bez konzervansa i sve odmah prodamo. Teglica džema je 350 dinara", kaže Ilić.
Kažu da prodaju zdrave proizvode, bez hemije, a to ima svoju cenu.
"Trudimo se da održimo kvalitet jer ljudi to prepoznaju i uvek se vraćaju. I radnicima kažem da kad beru biraju jagode kao za sebe. Mušterija kad plaća hoće da svaka jagoda bude dobra i to je normalno."
Voćari iz Balajnca planiraju da obnove još jedan zasad od 40 ari gde će zasaditi hiljadu komada stalnorađajuće jagode. Takođe planiraju da prošire asortiman proizvoda. Trenutno prodaju trešnje, a u pregovorima su sa ljudima iz sela od kojih će uzimati sveže povrće.
Tagovi
Autorka