Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina i sneg
  • 18.05.2019. 14:00

Od snega stradali dobri malinjaci

Sneg koji je pao u noći između 14. i 15. maja u ivanjičkom, ariljskom i užičkom kraju desetkovao je zasade malina. Najgore su prošli dobri zasadi maline, koji su imali razvijene rodne grane. Svi oštećeni malinjaci su na preko 600 metara nadmorske visine.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 203
  • 21
  • 0

Prvi sneg koji je pao u drugoj polovini aprila u ivanjičkom kraju naneo je štete, ali ne tolike kao ovaj sneg koji je padao u maju. Štete se kreću od 15 do 50 odsto, zavisno od kraja do kraja koje je ovo nevreme zahvatilo.

Prema rečima Radenka Marića, predsednika udruženja Podgolijski zdravi plodovi skoro potpuno su uništeni malinjaci i delimično kupinjaci.

"Pao je sneg i do 10 cm. Hladno vreme, mraz i sneg naneli su velike štete proizvođačima. Neki malinari su pokušali da tresu sneg sa maline, ali je dolazilo do loma stabljiki, pa su odustajali," rekao je Radenko Marić.

Skoro potpuno su uništeni malinjaci i delimično kupinjaci

Stradali dobri malinjaci 

Sredoje Maričić iz ivanjičkog sela Bratovo pod malinama u više parcela ima hektar i 500 ari. "Sneg je počeo sinoć da pada oko 19 sati. U stvari to je bilo pola kiša, pola sneg. Negde oko 22 sata već je počeo samo sneg i padao je sigurno još sat do dva. Pod tim teškim snegom izlomile su se sve rodne grane. U stvari stradali su dobri malinjaci. Pošto imam malinjake na nekoliko parcela šteta je različita. U nekima je oko 15 odsto štete, a u pojedinim i do 50 odsto," rekao je Sredoje.

On je ove godine osigurao maline, ali protiv grada. "Osigurao sam ih ove godine protiv grada, ali nisam od mraza i snega. Prošle godine sam osigurao i protiv snega i mraza, a nije bilo. To me je koštalo mnogo. Nekako je sa ovim osiguranjima teško," dodao je Sredoje.

Šteta na malinjacima od 60 do 70 odsto

U ariljskom kraju prema rečima Milana Đukića, predsednika Saveza proizvođača "Srpska malina", kaže da je sneg pao po brdima ka Zlatiboru.

"Sneg je zahvatio područje Bjeluše i Brekova. Sneg je bio mokar i jako težak te je došlo do lomljenja mnogih grana u malinjacima. Procenjuje se da je šteta na tim malinjacima 60 do 70 posto", kazao je Milan Đukić.

I u užičkom kraju sneg je uništio, ali one dobre zasade. U Buaru, na brdu iznad Užica, od težine snega polomile su se rodne grane koje su uže od 40 cm.

Od težine snega polomile su se rodne grane koje su uže od 40 cm

"Gledala sam noćas kako sneg pada. Počeo je oko pola 10 i prestao oko jedan sat posle ponoći. Bile su krupne i mokre pahulje. Nisam mogla ništa da učinim. Ujutru se sneg već otopio, ali sam zatekla polomljene grane. Malinjak je pre ovog snega bio za primer", kaže Slađana Stanković iz Buara.

Ona se nadala da će ove godine pokriti gubitak koji je imala u poslednje dve godine, jer je malina bila loša zbog vremena. "Imam oko 70 ari pod malinom, a sada je šteta sigurno oko 40 posto. Ponovila se 2017. godina. Tada sam bila osigurala maline, ali mi ništa nisu isplatili. Imam jako loše iskustvo sa osiguranjem", kaže Slađana Stanković dodaje da su poljoprivrednici očajni i da ne znaju kako će preživeti ovu katastrofu.

Dok se ne utvrdi kompletna šteta od snega, malinarima ostaje da čekaju pogledom uprtim u nebo. 


Foto prilog


Tagovi

Sneg Uzgoj maline Poljoprivredni proizvođači maline Radenko Marić Sredoje Maričić Ivanjički kraj Milan Đukić Slađana Stanković


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.