Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Infekcija voćke
  • 05.08.2016. 12:00

Odumire prvo drvo bremli jabuke!

Fatalna infekcija prenosi se provodnim sistemom drveća i polako ga ubija. Originalno drvo, s kojeg su potekle današnje bremli jabuke, polako nestaje.

  • 402
  • 14
  • 0

Gljivična infekcija će možda dokrajčiti prvo originalno drvo bremli sorte jabuke u Velikoj Britaniji, javlja BBC. Prvo drvo bremli jabuke posađeno je pre 200 godina i "majka" je svih današnjih modernih stabala bremli jabuka, a suši se ubrzano zbog bolesti.

Drvo se nalazi u vrtu gde ga je i posejala, tada još devojčica, Meri En Brilsford 1809. godine. Današnji vlasnik vrta, koji ga je nasledio od tetke, kaže da je bolest neizlečiva, ali da mu je cilj da na neki način očuva drvo nakon što odumre.

Fatalna infekcija prenosi se provodnim sistemom drveća i polako ga ubija, a pošto je drvo prilično slavno, posećuju ga i mnogi naučnici u nadi da će moći da ga spase. Međutim, činjenica je, kažu oni, da je drvo osuđeno na smrt. Ipak, jedino što mu mogu pružiti u ovom trenutku je kažu - dostojanstven odlazak.

Meri En Brilsford odnegovala je drvo od mladice, 1809. godine, a Henri Meriveder imao je samo 17 godina kada je 1856. godine sreo baštovana koji je nosio neke od jabuka i upitao ga gde su ubrane. Do tog vremena, vrt u kojem je bilo prvo drvo bremli jabuke pripadao je mesaru koji se zvao Metju Bremli. On se složio da Meriveder uzme reznice drveta i uzgaja ih u porodičnom rasadniku pod imenom Bremlijeva reznica. Danas je više od 300 proizvođača bremli sorte, a oko 83.000 tona voća se svake godine proizvede u Velikoj Britaniji.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Voćarstvo Bremli jabuka Infekcija jabuke


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."