Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protestna vožnja
  • 02.06.2024. 17:35
  • Zlatiborski okrug, Arilje

Oko 200 nezadovoljnih malinara u protestnoj vožnji, ne daju malinu za 250 dinara

Vožnja je protekla mirno, a malinari poručuju da sada čekaju reakciju Ministarstva poljoprivrede i hladnjačara.

Foto: Mileta Pilčević
  • 650
  • 126
  • 0

Oko  200 nezadovoljnih malinara provozalo se danas (2.jun) traktorima i automobilima od Arilja do Požege kako bi iskazali neslaganje sa predloženom otkupnom cenom od 250 dinara za ovogodišnji rod. Protestna vožnja protekla je mirno, bez incidenata, a malinari poručuju da sada čekaju reakciju Ministarstva poljoprivrede i hladnjačara.

Okupili su se u 12 sati na stadionu u Arilju i krenuli put Požege. Neko traktorom, neko automobilom, ali svi saglasni u jednom: svoju malinu neće dati po ceni koju je na sastanku u petak (31.maj) predložilo Ministarstvo poljoprivrede.

"Ovo je bila protestna vožnja upozorenja, da nas uzmu u obzir i razmisle o problemu koji imamo. Oko stotinu ljudi je došlo traktorima i još toliko njih automobilima, sve je proteklo mirno, skup je uredno prijavljen policiji", kaže predsednik Udruženja malinara Vilamet Mileta Pilčević.

Ko je ovde lud? Malinari kažu - nismo se dogovorili, Ministarstvo - jesmo

Na ovaj način, dodaje, nezadovoljni proizvođači maline želeli su da pokažu koliko su ogorčeni zbog predložene otkupne cene.

"Mirno smo izrazili svoje nezadovoljstvo i vratili se kućama, ali ne znači da će u narednom periodu biti isto tako. Sačekaćemo da vidimo da li će nam se naredne nedelje neko obratiti ili neće, da li nas smatraju za partnere u ovoj proizvodnji ili smo samo jeftina radna snaga."

Spremni su i za blokade puteva

Podsetimo, predstavnici udruženja malinara, otkupljivači i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović sastali su se u petak u zgradi Vlade Srbije kako bi se dogovorili u vezi sa ovogodišnjom otkupnom cenom. Iako su malinari sa sastanka izašli nezadovoljni predloženom cenom od 250 dinara, Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je ta cena i zvanično dogovorena. Malinari su to demantovali i ponovili da oni traže da otkupna cena maline bude 350 dinara plus PDV.

"Ako ne bude razumevanja od strane Ministarstva poljoprivrede, spremni smo za blokade puteva", naglasio je Pilčević.


Foto prilog


Tagovi

Protestna vožnja Cena maline Mileta Pilčević Nezadovoljni malinari Aleksandar Martinović


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U belgijskoj pokrajini Limburg, u samom srcu regije poznate po uzgoju krušaka, nalazi se jedan voćnjak koji se izdvaja svojom jedinstvenošću. Ondje unutar kupola, takozvanih "Ecotrona", znanstvenici uzgajaju kruške u potpuno kontroliranim u... Više [+]