Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 31.05.2024. 17:10

Ko je ovde lud? Malinari kažu - nismo se dogovorili, Ministarstvo - jesmo

Udruženje Vilamet organizuje danas od 20 sati veliki skup u bioskopu u Arilju kako bi utvrdili dalje korake

Foto: Ministartvo poljoprivrede
  • 10.388
  • 614
  • 0

Ni drugi sastanak malinara, otkupljivača ovog voća i ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića nije završen uspešno, ocenjuju predstavnici udruženja malinara. Oni su se danas (31.5.) ponovo sastali u zgradi Vlade Srbije kako bi utvrdili otkupnu cenu ovogodišnjeg roda, ali dok hladnjačari nude 250 dinara, proizvođači svoju malinu ne daju ispod 350 dinara.

Nakon što su se sastali u ponedeljak (27.5.) i izašli sa sastanka bez ikakvog zaključka, predstavnici udruženja malinara opet su se zaputili u Beograd kako bi konačno rešili ključno pitanje - koja će biti cena ovogodišnjeg roda? 

"Tražili smo da cena bude 350 dinara + PDV i da se kasnije formira zavisno od ponude i potražnje na tržištu. Oni na to nisu pristali i ništa još nije rešeno", kaže predsednik Udruženja malinara Vilamet Mileta Pilčević, dodajući da su otkupljivači izneli svoj predlog.

"Jedan od predloga otkupljivača je bio da početna cena bude 250 dinara sa PDV-om i da se posle deli dobit između njih i nas na osnovu carinske izvozne dokumentacije na kraju godine, u odnosu 60:40. Od toga bi 60 odsto dobiti bilo u korist proizvođača, a 40 bi išlo otkupljivačima."

Sastanak sa ministrom završen, otkupna cena maline i dalje nepoznata

Predstavnici svih udruženja su, kaže Pilčević, ostali zapanjeni.

"To je veoma komplikovano i mi se sa tim nismo složili."

Iz Ministarstva poručuju: Dogovor je postignut

Pa iako su predstavnici udruženja izašli nezadovoljni sa sastanka, u saopštenju koje je medijama poslato navodi se da je dogovor ipak postignut.

"Usaglašeno je da početna cena otkupa maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača. Takođe, država će proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisaće u skladu sa Zakonom, a u vezi sa postignutim dogovorom biće potpisan i sporazum", navodi se iz kabineta ministra Martinovića.

Šta dalje?

Pillčević napominje da uprkos ovom stavu Ministarstva poljoprivrede još ništa nije rešeno. 

"Rekli su da će razraditi plan i doneti uredbu, da vidimo kako bi to izgledalo na papiru. Ministarstvo jeste pokušalo da pridobije otkupljivače da izađu sa nekom drugom cenom, oni to nisu želeli, a nama njihova ponuda ne odgovara."

Rod maline će u nekim krajevima biti i prepolovljen (foto: Sanja Dovečer)

Udruženje Vilamet organizuje danas od 20 sati veliki skup u bioskopu u Arilju.

"Okupiće se veliki broj proizvođača kojima ćemo preneti utiske sa sastanka. Videćemo šta će oni reći i kako će se dalje odvijati situacija."

Rod maline u Kolubarskom okrugu biće i upola manji. Proizvođači strepe - koja će biti otkupna cena?

Pilčević napominje da malinare ne zanima ko je koliko zaradio, već žele da rade svoj posao i da mogu da žive od toga.

"Veliki novac je u opticaju i oni nas uvlače u začarani krug", izričit je naš sagovornik.

I današnjem sastanku u zgradi Vlade su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Privredne komore Srbije, Uprave carina, Republičkog zavoda za statistiku, skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i predstavnici Instituta za voćarstvo Čačak.


Tagovi

Cena maline Mileta Pilčević Aleksandar Martinović Otkupljivači maline Udruženje Vilamet Rod maline


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bez ovog predmeta se nekada nije moglo zamisliti ni jedno domaćinstvo.