Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvetanje voćaka
  • 03.03.2024. 10:00

Oprezno sa rezidbom, zima bi mogla da se povrati

Neverovatno dug period toplog i uglavnom suvog vremena, izmamio je listove i cvetove pojedinih vrsta voća. Najgore tek sledi jer se veće zahlađenje ne očekuje još barem tri nedelje.

Foto: Bojan Kecman
  • 201
  • 22
  • 0

Ako se prognoze meteorologa obistine, u narednim danima duvaće i jak, topao južni vetar, što će dodatno da ubrza kretanje vegetacije. Još gore je što mnogi voćari koriste tople dane za rezidbu u voćnjacima što će, takođe, da doprinese bržem radu korenovog sistema, odnosno, početku listanja i cvetanja.

Dunje počele da listaju

Pojedine, rane sorte, divljih trešanja, već su počele da cvetaju, kao i pojedini cvetovi na stablima ranijih sorti kajsija, breskvi i šljiva, najviše na sortama šljiva čačanska rana i čačanska rodna.

Što kasnije listanje i cvetanje, prioritet je u ovom trenutku

Ako se moglo očekivati cvetanje kajsija, trešanja i breskvi, ono što najviše iznenađuje jeste rani početak listanja pojedinih sorti dunja koje su poznate kao voćke koje kasnije počinju sa vegetacijom, u odnosu na koštičave voćne vrste.

Ubrzo se očekuje i cvetanje, što je samo još jedan pokazatelj klimatskih promena u našem regionu koje će, po svemu sudeći, dovesti do blažih, takozvanih zelenih zima, manjka padavina i dugotrajnih suša. Do njega će sigurno da dođe na sortama koje su počele da listaju jer padavine i topli vetar mogu da dovedu do početka cvetanja.

Blaža rezidba i krečenje

Saveti voćarima, kada se dogodi ovakva situacija, tj. da voće ranije uđe u novi vegetacioni ciklus, nisu brojni. Sokovi su već počeli da kolaju po biljkama i došlo je do njihovog buđenja iz kratkotrajnog zimskog sna. Preporučuje se da se sačeka sa rezidbom ili, ako do nje već mora da dođe, da se ne prave jaki rezovi, odnosno, da se vrši blaga rezidba. Velika je šansa da će zima da, narodski rečeno, "ošine repom" tako da je što kasnije listanje i cvetanje prioritet u ovom trenutku, a blaža rezidba može da pomogne voćarima.

Prskanje hladnom vodom moglo bi pomoći

Prskanje stabala hladnom vodom moglo bi da da rezultat, ali niko od voćara ne bi prskao stabla samo vodom. Krečenje takođe pomaže s tim što neće biti dovoljnog efekta kod koštičavih voćaka kojima je korenov sistem uveliko počeo da radi. Ovo se najviše odnosi na trešnju, kajsiju, breskvu i šljivu, dok pupoljci na višnjama još uvek, uglavnom miruju.

Iznenađenje je, kao što je navedeno, raniji početak listanja dunja. Što se tiče krušaka, viljamovka i santa marija miruju, dok je kod abate fetela pup nabubrio i za desetak dana najviše, moglo bi da dođe do faze mišje uši. Jabuka je, za sada, najmirnija kada je reč o buđenju pupoljaka. 


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Tagovi

Listanje voćaka Krečenje Mišje uši Zelena zima Dunja Viljamovka Abate Fetel Cvetanje voćaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.