Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska malina
  • 09.05.2018. 12:00

Organske maline iz Arilja lako nađu kupce

Organske maline iz Arilja izvoze se kao sertifikovan proizvod, pod punom kontrolom kvaliteta.

Foto: Pixabay / Vasilisa-Malinina
  • 928
  • 85
  • 0

Organske maline iz Arilja izvoze se kao sertifikovan proizvod, pod punom kontrolom kvaliteta. Prošle godine je zaštićeno i geografskog poreklo, ali bije bilo vidljivih rezultata u cenovnom smislu. Kako kaže za Božo Joković, direktor zadruge Agro eko voće, nadaju se da će do toga doći ove godine: "Gde god smo bili u svetu, proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom imali su razlike u plasmanu, ceni i poznatljivosti na svetskom tržištu".

Sertifikovane sadnice iz Ivanjice

Projekat "Razvoj organske proizvodnje i politike kvaliteta hrane u Srbiji" trebalo bi da omogući da do 2020. godine najmanje tri srpska prehrambena proizvoda budu zaštićena posebnom oznakom kvaliteta i porekla, navodi RTS. Kada je reč o organskim malinama, sadnice moraju da budu sertifikovana, a takve se u Srbiji trenutno mogu nabaviti samo u Ivanjici, dok na tome rade i u Institutu za voćarstvo u Čačku

Sigurna prodaja organske maline

Mira i Radojko Luković su pre šest godina počeli sa organskom proizvodnjom maline. Kažu da uvek mogu da je prodaju, jer je nema na tržištu. "Mi izvozimo direktno, preko jedne beogradske firme za Nemačku, tako da smo našli našeg kupca za kojeg radimo i možemo da proizvedemo i veće količine. Mi imamo ovde dva i po hektara organske maline vilamet, koja se radi u leto i hektar jesenje polke", kaže kaže Mira Luković. 


Izvori

RTS


Tagovi

Mira i Radojko Luković Polka Vilamet Organska malina Arilje Ivanjica Sadnice Božo Joković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.