Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja malina
  • 11.12.2016. 15:00

Osnovano udruženje "Bački malinari"

Početkom oktobra u Kucuri, gde se iz dana u dan povećavaju površine pod malinjacima, osnovano je Udruženje proizvođača "Bački malinari".

  • 2.900
  • 494
  • 0

Početkom oktobra osnovano je udruženje "Bački malinari". Udruženje je osnovano u Kucuri, mestu gde se iz dana u dan povećavaju proizvedne površine s malinom.

Interesovanje ovdašnjih proizvođača za uzgoj maline nepresteno raste. Sve su veće površine na kojima su ratarske biljne vrste zamenjene malinom. U Kucuri čak oko 60 porodica na svojim parcelama ima malinjake, a kako je sadnja u toku, ovaj broj se povećava iz dana u dan.

Članovi Udruženja malinari iz Kucure i okolnih mesta

"Razlog za osnivanje udruženja je sve veći broj zainteresovanih za sadnju i uzgoj maline. Udruženje "Bački malinari" je registrovano za proizvodnju i preradu maline. Udruženje sada broji 42 člana, a osim proizvođača iz Kucure članovi su i malinari iz Despotova, Savinog Sela, Kule, Zmajeva i Bačkog Petrovca. To su većinom mladi ljudi, starosti između 20 i 30 godina. Ima i sredovočnih i nekoliko starijih poljoprivrednika", kaže predsednik Udruženja Viktor Grešak.

Grešak kaže da je cilj rada Udruženja da se olakša proces proizvodnje, da članovi zajedno nastupaju na tržištu. "Ovako udruženi lakše ćemo doći do otkupljivača. Letos, u jeku berbe, bilo je situacija u kojoj su proizvođači malinu morali transportovati čak 30 kilometara do otkupnog mesta", naglašava Grešak.

U malinjacima koje uzgajaju članovi Udruženja, najzastupljenije sorte Polana i Polka. Samo dva proizvođača su se odlučila za proizvodnju maline sorte Vilamet. Za uzgoj ove sorte za razliku od Polane i Polke potreban je naslon.

Udruženje - velika podrška malinarima

Udruženje, kako kaže Grešak, je neophodno u uslovima kada svakodnevno nastaju novi zasadi, pogotovo da bi malinarima bila omogućena stručna pomoć oko uzgoja. Savete u proizvodnji obezbediće stručnjaci Savetodavne stručne službe Vrbas gde se radi i analiza zemljišta.

"Jedna od aktivnosti Udruženja je pružanje podrške proizvođačima zahvaljujući našoj odličnoj saradnji, ne samo sa Poljoprivrednom stručnom službom Vrbas nego i firmom Agrimatco, koja je distributer đubriva, a saveti stručnjaka Vesne Rajčić dragoceni su našim proizvođačima. Započeli smo saradnju i sa stručnjacima iz firme Zeleni hit", objašnjava Grešak.

Edukacija malinara

U cilju što bolje edukacije, "Bački malinari" su do sada organizovali šest predavanja o podizanju malinjaka, uzgoju i prihrani zasada, subvencijama resornog Ministarstva, a plan je da se tokom proleća održi više stručnih predavanja o zaštiti i mogućnostima nabavke zaštitnih sredstava po pristupačnijim uslovima za članove Udrženja. Osim toga Udruženje će pronalaziti i najpovoljnije uslove za otkup roda, nabavku repromaterijala, gajbica, a potrudiće se da tokom berbe bude u stalnom dogovoru sa grupama berača.

"Nedavno smo imali predavanje na koje su došli kako naši tako i članovi drugih udruženja. Bilo nas je oko sedamdeset. Nakon stručnog dela predavanja bili smo u prilici da međusobno razmenimo iskustva iz proizvodnje što je vrlo dragoceno. Jedni druge ne doživljavamo kao konkurente, jer cena maline je za sve ista. Udruženje je otvoreno za nove članove. Svi su dobrodošli i nadamo se da ćemo se svi zajedno uveriti u prednosti koje Udruženje omogućuje počev od nabavke repromaterijala, prihrane, hemije kao I stručne podrške" kaže Viktor Grešak.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Bački malinari Viktor Grešak Kucura Malina Udruženje Otkupljivači Edukacija


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.