Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljiva
  • 26.08.2016. 17:00

Otvoren Sajam šljiva u Osečini

Sajam Šljiva se u Osečini održava po 11. put. Prilikom otvaranja ove manifestacije Branislav Nedimović je najavio set mera Ministarstva za razvoj voćarske proizvodnje u Srbiji.

  • 116
  • 4
  • 0

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović otvorio je "Sajam šljiva", u Osečini. Prilikom otvaranja on je izjavio da je Ministarstvo poljoprivrede za ovu godinu predvidelo set mera za razvoj voćarske proizvodnje i najavio nove mere za unapređenje konkurentnosti i uključivanje malih proizvođača u moderne tržišne lance proizvodnje. Ministar je istakao da je veoma važno da se razvije prerađivačka industrija voća pošto je na njoj četiri puta veća zarada nego u primarnoj proizvodnji.

Ministarstvo podržava razvoj savremenog voćarstva

Nedimović je naglasio da će ministarstvo i dalje nastojati da u skladu sa postojećim sredstvima u narednim godinama, podrži upravo tendencije savremenog razvoja voćarstva i uvođenja novih tehnologija proizvodnje. Ministar je naveo i da naši proizvođači treba da rade na jačanju svesti o potrebi udruživanja radi zajedničkog pojavljivanja na tržištu, jer, kako je ukazao, udruživanjem će se proces proizvodnje zaokružiti od ubiranja plodova, preko čuvanja i pakovanja, do konačnog plasmana, prezentovanja i prodaje na tržištu. "Dovoljne količine šljive, ujednačenog kvaliteta i kontinuirana isporuka, učinila bi srpsku šljivu prepoznatljivom na svetskom tržištu", naveo je kao primer Nedimović.

Insistiranje na savremenim zasadima i punoj agrotehnici

Mere podrške za razvoj voćarske proizvodnje odnose na podizanje novih intenzivnih zasada šljive, sisteme za navodnjavanje, korišćenje protivgradnih mreža, uvođenje novih sorti voćnih vrsta, uvođenje tržišnih standarda, osiguranje u voćarstvu, uvođenje savremene opreme i mehanizacije, opremanje skladišnih i preradnih kapaciteta za toplu i hladnu preradu voća i izgradnju novih i adaptacija postojećih hladnjača i njihovo opremanje.

Na Sajmu šljiva u Osečini 200 izlagača

Tradicionalna međunarodna privredno-turistička manifestacija "Sajam šljiva" u Osečini, 11. po redu, ove godine je okupila oko 200 izlagača. Inicijatori i organizatori manifestacije su opština Osečina i Turistička organizacija "Podgorina" iz Osečine i posetioci imaju priliku da čuju najnovije informacije iz oblasti voćarstva, razmene znanja i iskustva, kao i da se upoznaju sa brojnom ponudom izlagača, proizvoćača voća, rakije kao i prozvoda od šljive - džemova, pekmeza, suvih šljiva i drugog.

Srbija je prirodno bogata zemlja koja ima veliki potencijal u primarnoj proizvodnji voća, u kojoj površine pod zasadima šljiva učestvuju i do 47%. Šljiva se uzgaja na teritoriji cele Srbije, ali se najveći zasadi šljive nalaze upravo u šumadijskom i kolubarskom kraju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Sajam šljiva Osečina Srbija Ministar Branislav Nedimović Voćarstvo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.