Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina sadnica
  • 24.09.2023. 07:30

Ovo je pet stvari na koje morate paziti kod kupovine voćnih sadnica

Tržište ima bogatu ponudu, a najbolje je kupovinu obaviti direktno u rasadnicima

Foto: Depositphoto/valery161-135
  • 7.786
  • 405
  • 0

Pred nama je vreme kupovine voćnih sadnica, a to nije jednostavan posao. Nesavesnih prodavaca je uvek bilo, a najbolje je kupovinu obaviti u rasadnicima.

U kupovinu sa spiskom

Nemoguće je izbeći da se ponekad razočarate šta na kraju dobijete, čak i kada pazite. U kupovinu ne idite bez spiska sa tačnim brojem sadnica i nazivom sorte.

Koje su prednosti jesenje sadnje voćnih sadnica?

Pre toga se raspitajte o karakteristikama sorte, vremenu cvetanja, oprašivanju, vremenu sazrevanja, nameni i mogućnosti čuvanja plodova, otpornosti na bolesti i štetočine.

Pet stvari na koje morate paziti

Posebnu pažnju posvetite sadnicama. Nije isto kada sadite jednogodišnje ili dvogodišnje. Izbegavajte kupovinu starijih. Mlađe sadnice, starosti jedne do dve godine se bolje ukorenjuju.

Odaberite one sa kojih je opalo lišće. Prisustvo listova je pokazatelj da stablo nije završilo procese i da lako može propasti, izmrznuti.

Obratite pažnju da li je podloga divlji sejanac ili neka vegetativna. Za amaterske voćnjake u kojima ćete sadnice uzgajati bez armature i sa manje zaštite odaberite divljeg sejanca ili bujni tip. Ovakve podloge razvijaju jači koren koji prodire dublje u zemlju, otpornije su na sušu i izvaljivanje pod udarima vetra.

Pregledajte koren, korenov vrat i mesto kalemljenja. Sadnice mogu imati goli koren, u najlonskim vrećicama i posudama. Najjeftinije su one sa golim. Ako su u vrećici ili posudama i lako se izvlače iz supstrata kada ih povučete u vis to je znak da su gole sadnice nedavno stavljene u cilju prodaje po višoj ceni. Spojno mesto treba da je dobro sraslo, čvrsto, bez dodatnog tkiva, smole, pukotina.

Pregledajte sadnicu da li su prisutni simptomi infekcija, štetočine, posebno insekti, mehanička oštećenja.


Tagovi

Voćne sadnice Kupovina sadnica Sadnja voćaka Sadnica bez lišća Mlađe sadnice Starije sadnice Amaterski voćnjak Korenov vrat Mesto kalemljenja Spojno mesto


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba voćki se polako privodi kraju, ponuda kruške na našim pijacama je odlična a kakva je godina bila po pitanju roda kruške za voćara iz Slankamnskih vinograda, iskusnog Vladimira Fabryja saznaćete u novom tekstu koji dolazi na naš portal... Više [+]