Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti voća
  • 20.05.2021. 14:00

Padavine uzrokovale mnoge bolesti kod jagodičastog i bobičastog voća

U usevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u osetljivim fazama cvetanja i sazrevanja plodova, nestabilno vreme sa čestim padavinama stvara visok rizik od infekcije prouzrokovačem sive truleži.

Foto: Vlado Šomoši (ilustracija)
  • 192
  • 15
  • 0

Trenutni vremenski uslovi u proizvodnji maline, kupine, borovnice i jagode, sa čestim padavinama i registrovanim temperaturama, pogoduju razvoju različitih vrsta bolesti, piše Prognozno-izveštajna služba.

U zasadima maline trenutni vremenski uslovi su veoma povoljni za ostarenje infekcije prouzrokovačem ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata). S obzirom da se i u narednim danima prognozira nestabilno vreme sa padavinama, proizvođačima se, u cilju zaštite maline, preporučuje primena nekog od registrovanih fungicida na bazi boskalida i piraklostrobina u količini od 1,5 do 1,8 kg/ha.

U zasadima kupine registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka kupine (Didymella applanata), žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis) i purpurne pegavosti kupine (Septocyta ruborum). Trenutni uslovi su pogodni za razvoj i širenje ovih patogena, te se proizvođačima preporučuje primena fungicida na bazi aktivne materije azoksistrobina i difenokonazola u koncentraciji 0,075 odsto.

Zaštitite jagode fungicidom

U usevima jagode koji se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimena, nalaze u osetljivim fazama cvetanja i sazrevanja plodova, nestabilno vreme sa čestim padavinama stvara visok rizik od infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botritis cinerea).

U kojim uslovima se najčešće javlja siva trulež jagode i kako je suzbiti?

Podsetimo, česte kiše i visoka relativna vlažnost vazduha stvaraju povoljne uslove za razvoj sive truleži. Na zelenim plodovima se stvaraju svetlo smeđe pege ispod kojih meso ploda jagode omekša i na tom mestu se formira sivkasto-bela paučinasta prevlaka koja kasnije dobije karakterističnu zeleno-sivkastu boju.

U cilju zaštite plodova jagode preporučuje se primena nekog od fungicida na bazi ciprodinila i fludioksonila u količini od 0,8 do jednog kilograma po hektaru ili fenheksamida u količini od 1,5 l/ha. Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

U zasadima borovnice koji se nalaze u osetljivim fazama cvetanja i zametanja plodova, sa prognoziranom najavom padavina, postoji visok rizik za ostvarenje infekcije od strane prouzrokovača sive truleži (Botritis cinerea) i prouzrokovača uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi). U cilju zaštite borovnice od ovih patogena proizvođačima se preporučuje primena nekog od fungicida na bazi aktivne materije ciprodinil+fludioksonil u količini od jednog kilograma po hektaru.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Siva trulež plodova Bolesti jagode Ljubičasta pegavost izdanaka Uvenuće i sušenje cvetova


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]