Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva
  • 10.01.2023. 13:30

Palbidona kod breskve: Kako se izvodi rezidba?

Posle dve osnovne grane, koje su kao kod palmete, dolazi "pilar sistem" gde su "skeletne" grane raspoređene spiralno na svakih 40 cm rastojanja.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 257
  • 21
  • 0

Breskva je koštičava voćna vrsta koja, kao i šljiva, kajsija, višnja i trešnja, ranije kreće sa vegetacijom i osetljivija je na zimske mrazeve u odnosu na jabučaste vrste. 

U prvoj godini rod?

Glavni preduslov za krupne plodove je otvorena i osvetljena krošnja kao i optimalan broj jednogodišnjih rodnih grančica. Sa njenom rezidbom može da se počne već tokom februara ili u martu mesecu, pred otvaranje pupoljaka. 

Rezidba breskve: Ostavite do 45 rodnih grančica po stablu

Međutim, postoji sistem sađenja koji se u našoj zemlji ne primenjuje - sadnica se u proleće posadi iz rastila i uopšte se ne orezuje. Zaliva se 15 - 20 dana pre sađenja, te se posadi i ponovo zalije. Prijem je 100 odsto. Prve godine se i rod dobija.

Prvih dve osnovne grana ne smeju slobodno da se razvijaju

Visina stabla breskve u uslovima bez navodnjavanja treba da bude 3,5 do četiri metra, nikako viša jer može doći do ogoljavanja donjih spratova krune.

Danas se obrazuje kruna breskve u kombinaciji palmete i "pilar sistema" ili vretena (palbidona). Posle dve osnovne grane (I sprat), koje su kao kod palmete, dolazi "pilar sistem" gde su "skeletne" grane raspoređene spiralno na svakih 40 cm rastojanja. Rodne grančice koje izbijaju spiralno na centralnoj produžnici ostavljamo radi roda i stvaranja rodnih čvorova.

Posle dve osnovne grane (I sprat), koje su kao kod palmete, dolazi "pilar sistem" (ilustracija: S. Nekić)

Rezidba se izvodi tako da na svakom rodnom čvoru, koji nastaje rezom trogodišnje grane na patrlj (1 do 2 cm) ukoso naniže sa širim donjim delom, nastaje jednogodišnja rodna grančica, koja u drugoj godini predstavlja dvogodišnju granu na kojoj ostavljamo mešovite rodne grančice u vidu "riblje kosti", sa rasporedom kao kod prvih dveju osnovnih grana.

Ne smemo dozvoliti kod prvih dveju osnovnih grana da se slobodno razvijaju, odnosno krivo. Zato koristimo bambusove štapove ili barsku trsku, koju pobodemo unakrst i privežemo je na nekoliko mesta za osnovne grane. Tako dobijamo smer pružanja osnovnih grana u pravcu reda. Kod voditeljica centralne i prvih dveju osnovnih grana ne vršimo prekraćivanje. Međutim, treće, četvrte godine prve dve osnovne grane skraćujemo na bočne letoraste, što isto činimo sa centralnom vođicom. Rastojanje u zasadu iznosi 4 - 5 x 2 m.


Tagovi

Sadnja breskve Rezidba beskve Palbidona Obrazovanje krune Vreteno Rodnost breskve


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.