Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita trešnje
  • 04.05.2018. 20:00

Pale seno i drva da zaštite trešnje od mraza

Napoleonova trešnja je kasna sorta, a većina turske proizvodnje se izvozi, pa uzgajivači rade sve kako bi zaštitili svoje voće od mraza.

Foto: Pxhere
  • 353
  • 16
  • 0

Uzgajivači trešanja u okolini grada Konija, u centralnoj Turskoj, na visokom su stepenu pripravnosti zbog mogućih mrazova, pa čuvaju stražu u voćnjacima i danju i noću.  Napoleonova trešnja je kasna sorta, a većina proizvodnje se izvozi, pa uzgajivači rade sve kako bi zaštitili svoje voće od mraza, navodi Freshplaza

Kako su temperature porasle, stabla su počela da cvetaju, ali je istovremeno u planinama počeo da pada sneg, što je zabrinulo vlasnike voćnjaka koji se nalaze u ravnicama niže nadmorske visine. Uzgajivači pale seno i drva, kako bi sprečili da mraz ošteti voćke. 

Voćar Tevfik Ates kaže da 90% proizvodnje izvoze u Evropu i zato moraju da imaju voće visokog kvaliteta. "Klimatske prilike u ovom području su vrlo teške. Uvek moramo da budemo oprezni i da štitimo svoje proizvode", kaže Ates. 

Njegov prezimenjak, Serdar Sait Ates je u voćnjak doneo tri tone sena, koje je palio u polju. "Palili smo seno oko 15 metara od stabala trešanja. Imamo i mašinu za zamagljivanje. Korišćenjem dima i magle pokušavamo da zaštititmo cvetove na stablima", zaključio je Ates. 


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Tagovi

Trešnja Mraz Paljenje sena Zamagljivanje Turska


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.