Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene u Firenci
  • 10.12.2022. 13:30

Paprene cene u Firenci: Kilogram pasulja više od 1.200 dinara, a tek belog luka i bosiljka

U odnosu na Srbiju cene voća i povrća niže su i povoljnije ako se uzme u obzir da je prosečna plata u Italiji 1.923 evra i ako se računaju nabavne cene.

Foto: Bojan Kecman
  • 220
  • 67
  • 0

Toskana je jedna od najlepših italijanskih regija, najviše poznata po turističkim atrakcijama, prelepim seoskim područjima i proizvodnji vina i maslina. Iako je u svetu prisutna kriza, cene voća i povrća pristupačne su džepovima građana.

Po vrednosti poljoprivredne proizvodnje Italija se već godinama nalazi među tri najjače zemlje. Čuvena je po proizvodnji kvalitetnih vina, maslinovog ulja, voća i povrća.

Niže cene voća

U odnosu na Srbiju cene voća i povrća niže su i povoljnije ako se uzme u obzir da je prosečna plata u Italiji 1.923 evra i ako se računaju nabavne cene po kojima se ovi poljoprivredni proizvodi nabavljaju u Italiji. Jabuke i kruške, koje su među najpopularnijim voćnim vrstama koštaju od 1,70 evra do najviše tri evra/kg. Tako, za sortu greni smit, u Firenci, najvećem gradu regije Toskana, prosečno se izdvaja 1,78 evra, za zlatni delišes 1,95, galu 2,09 evra po kilogramu.

Jabuke i kruške su među najpopularnijim voćnim vrstama.

Sorta kruške, viljamovka, košta 2,48 evra, Boskova bočica 2,78 evra, a abate fetel, inače najpopularnija sorta u Italiji, 2,98 evra po kilogramu. Crveno grožđe je jeftino pa se za njega treba izdvojiti nešto manje od dva evra po kilogramu, dok su klementine 1,78 evra, a nar 3,48 evra.

Visoke cene pasulja i belog luka

I povrće nije skupo. Čeri košta od 1,98 do 2,98 evra, a razne sorte paradajza oko 2,70 evra za kilogram. Cene belog krompira kreću se od 1,18 do 2,22 evra, koliko treba da se izdvoji i za kilogram crvenog.  Međutim, beli luk je skup, čak 22 evra za jedan kilogram.

Pasulj košta 11 eura po kilogramu

Paprike su takođe nešto skuplje pa je za kilogram potrebno oko tri evra dok je pasulj skup, slično kao na rafovima u našim marketima. Koštaju nešto više od 11 evra/kilogramu. Brokoli je oko 1,50 evra po kilogramu, a bosiljak je vrlo skup, čak 22 evra treba da se plati jedan kilogram ovog začina. 


Tagovi

Firenca Toskana Italija Viljamovka Gala Zlatni delišes Abate Fetel Prosečna plata


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.