Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj malina
  • 26.01.2017. 18:00

Parage: skoro sva zemlja pod malinjacima

U Paragama ima 60 jutara pod malinjacima, a postoji tendencija rasta, koja se približava ka 100 jutara.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 3.394
  • 166
  • 0

Stanimir Babić iz Paraga, sela kod Bačke Palanke, ugledao se na kuma i komšiju, koji su maline zasadili godinu dana pre njega. Od njih je i uzeo sadnice, jer je video da, kako kaže, imaju računicu. Ulazi u četvrtu godinu rada i prezadovoljan je.

Uvećava imanje, ali nikuda ne žuri. Ima hektar i po pod zasadom. Kaže da u selu ima 60 jutara, ali postoji tendencija rasta, koja se približava ka 100 jutara.

"Zemlju uglavnom uzimamo u zakup. Nemamo svoju zemlju, pa smo bili prinuđeni da platimo i malo više da bismo dobili tu zemlju u arendu. Kvalitet zemlje je bitan, jer utiče na bolje prinose, potrebno je manje prihrane i zaštite. Imamo idelane uslove" tvrdi Babić.

Ručni rad je primaran

Od agrotehnike koristi prihranu, kao i zaštitu od plemenjače i truleži, ali naglašava - ništa preterano. Godina je bila dobra, pa su ih bolesti zaobišle. Koristi sistem za navodnjavanje kap po kap, jer kaže da bez zalivanja nema prinosa.

"Kod nas se sve radi ručno, osim međurednog prostora, koji radimo mašinski, freziranjem i kultiviranjem. Ostalo je kopanje, pleva, prskanje i berba. Stigla su i dva kombajna u susednom selu, a čuli smo da su zadovolnji, Možda će to jednom doći na red i kod nas, jer je sve manje radne snage", kaže Babić.

Potražnja maline veća od ponude

Potražnja je veća nego ponuda, pa otkup nije problem za ovog malinara. Objašnjava da se dnevno prodavalo 300, 400 kilograma maline, po ceni od 200 dinara.

Subvencije su dobili za sistem na zalivanje i mehanizaciju. Babić kaže da većih problema nema, osim nedostatka hladnjače, koja se planira u budućnosti.

Više u prilogu Vertigo produkcije.

Foto: Print Screen / You Tube


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Parage Stanimir Babić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.