Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštičavo voće
  • 08.06.2017. 07:30

Paraliza španskog tržišta voća

Španski proizvođači voća moraju da beru plodove, a potražnja je mala. Tržištu preti kolaps.

Foto: Boyarkina marina / Bigstock
  • 960
  • 55
  • 0

Iznenadan i nebičan porast temperature krajem aprila i početkom maja naterao je španske proizvođače šljiva, breskvi, nektarina da počnu sa branjem ranije nego inače, kako bi voće zaštitili od propadanja i pravilno ga uskladištili.

U isto vreme, potražnja za ovim proizvodima iz EU, posebno Nemačke, bila je dosta slaba zbog hladnoće, jer kupci tek počinju kupovati ovo rano voće s prvim vrućim mesecima. To je sve uticalo na pesimizam na tržištu voća u Španiji. Berba je u Španiji bila jača za 7%, a za 11% u celoj EU, prenosi freshplaza.

Ogromne zalihe voća

Sve ove okolnosti, sada kada je kampanja voća na vrhuncu, dovele su do paralize tržišta. Kako se potražnja u EU postepeno povećava, zalihe voća u skladištima najvećih voćarskih regiona su dosta velike, pa čak i premašuju potražnju. Veliki distributeri koriste situaciju i spuštaju cene i do 30%.

U isto vreme, pošto su zalihe ogromne, dalja berba voća je odgođena. Neki uzgajivači se žale da trgovci krše ugovore i odbijaju da oberu voće. Najviše su pogođene lubenice i dinje. Poljoprivrednici stoga traže krizne mere povlačenja s tržišta.

Foto: Boyarkina marina / Bigstock


Izvori

Fresh plaza


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."