Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maline i kupine
  • 13.08.2017. 17:00

Pavlović: Cenu treba formirati u decembru

Voćar Dragan Pavlović iz sela Dvorska smatra da bi država cenu maline i kupine trebalo da odredi već u decembru, kako bi proizvođači znali šta im je činiti.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.265
  • 282
  • 0

Selo Dvorska u blizini Krupnja ima svega nekoliko kuća. Iako je zemljište toliko plodno da uspeva gotovo sve, nema ljudi koji bi se ovim bavili. Ipak, Dragan Pavlović nije odustao od svog rodnog kraja:

"Bio sam godinu dana u Švajcarskoj, pa sam se vratio. Video sam da Švabo više voli kera nego nas. Odabrao sam malinu i kupinu da radim, a prekinuću sa sojom i kukuruzom, jer se ne isplati".

Loše tržište za malinu i kupinu

Oko tri hektara je pod kupinom, a preko 160 ari pod malinom. Odabrao je loh nes i čačanku, čiju proizvodnju pomalo proširuje. Rešen je da istraje u svom poslu.

"Tržište je nikavo, ne znaš nikada koja će cena biti. Ovo je pasivan kraj i prinuđen si da daješ onome ko dođe po otkup i ko ti odredi cenu", kaže Pavlović.

Isplativo svake četvrte godine

Dodaje da se 2.000 evra daje samo za preparate za prskanje, ali da je to neophodno. Problema sa bolestima ima, pa su važni tretmani i folijarna prehrana preko lista. Kad je manje padavina, manje treba i hemije.

Prosek proizvodnje kupina je bio prošle godine oko 3,5 kg po struku, a biljke su dosta oštetile i srne. Pavlović kaže da je ova proizvodnja isplativa svake četvrte godine:

"Nigde u svetu nije kao kod nas. Treba u decembru da se stavi cena, da bi seljak znao šta će da radi. Ovako se živi da se preživi".

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Malina Kupina Dvorska Dragan Pavlović Loh nes Čačanka


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner