Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 16.08.2017. 18:15

Pepelnica leske - simptomi i suzbijanje

Ukoliko se suzbijanje pepelnice ne obavi u prvim fazama pojave bolesti, može doći do potpune defolijacije - ogoljenosit leske.

Foto: Hans / Pixabay
  • 4.606
  • 163
  • 0

Pepelnica leske (Phyllactinia guttatase) česta je i ekonomski značajna bolest ove voćne kulture. Simptome je moguće uočiti u julu i avgustu.

Na naličju lista pojavljuje se brašnasta sivo bela micelija, koju predstavljaju konidije i konidiofore gljive. Kako bolest napreduje, zaraženi listovi menjaju boju - prvo u žutu, a kasnije postaju braonkasti. Na samom kraju, opadaju. Gljiva obrazuje hife, koje ulaze u međućelijski prostor lista i obrazuje endofitnu miceliju.

Ukoliko se suzbijanje ne obavi u prvim fazama pojave bolesti, može doći do potpune defolijacije - ogoljenosit leske.

"Hemijsko tretiranje se može obavljati fungicidima na bazi sumpora, penkonazola ili trifloksistrobina. Tretmane je potrebno uraditi pri prvom uočavanju simptoma bolesti. Od mehaničkih mera suzbijanja važno je uništavanje otpalog lišća u jesen, plitkim zaoravanjem sa 40 kg/ha ureje, pošto parazit prezimljava u tom otpalom lišću", piše za PSSS savetodavac iz Niša Dušan Stojanović.

Foto: Hans / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Leska

Leska

Sinonim: - | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Leska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćna vrsta jer za razliku od drugih vrsta koje cvetaju u proleće, ona cveta zimi i to od decembra do... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Leska Dušan Stojanović. Niš Bolesti leske Phyllactinia guttatase


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.